Hlavní obsah

Iráčtí vzbouřenci zadržují 14 vojáků a zničili klíčový most

Novinky, ČTK, BBC, aš, USA Today
BAGDÁD

Radikální vzbouřenecká skupina Islámský stát v Iráku zveřejnila v pondělí na internetu ultimátum, že zabije 14 zadržovaných iráckých vojáků a policistů, jestliže nebudou splněny její podmínky. Žádá propuštění všech vězněných sunnitů i vydání policejních důstojníků, kteří v březnu zmasakrovali sunnity v Tal Afaru.

Článek

Organizace Islámský stát v Iráku na webu zveřejnila i video s rukojmími v uniformách. Sedm z nich jsou vojáci, dalších sedm jsou policisté. Mezi zadržovanými je i jeden major. Údajně byli všichni zajati severně od Bagdádu.

Podmínka o vydání důstojníků odpovědných za události na severu Iráku se vztahuje k březnovým událostem v Tal Afaru. Šíitští policisté po pumovém útoku v noci zaútočili na sunnitskou čtvrť. Řadu lidí unesli a mnoho dalších zavraždili. [celá zpráva]

Skupiny navázané na síť al-Kajda se nyní zaměřují na ničení dopravní infrastruktury. Během dvou dnů zlikvidovaly dva klíčové mosty. V neděli zničil výbuch dálniční nadjezd u Iskanderíje a přerušil tak klíčové spojení metropole s jihem. [celá zpráva] V pondělí byl zničen další most v Bákubě přes řeku Dijála.

Podle expertů se snaží iráčtí vzbouřenci opět zasáhnout infrastrukturu, zatímco se dříve zaměřovaly na ropovody a rozvodné sítě, nyní útočí na silniční síť, což komplikuje vojákům přesuny.

Dále také pokračují útoky na irácké ozbrojené složky. V pondělí se terčem sebevražedného atentátníka stala policejní hlídka v Sámaře. Při útoku zahynuli dva policisté a tři byli zraněni.

Reklama

Související témata:

Související články

V iráckém Tal Afaru zemřelo skoro 50 lidí

Zatímco irácký parlament projednává návrh zákona, který má umožnit zaměstnat ve vládních úřadech členy strany Baas bývalého prezidenta Saddáma Husajna, zemřelo...

Výběr článků

Načítám