Hlavní obsah

Iráčtí radikálové oznámili smrt unesených amerických vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Vzbouřenecká skupina Islámský stát v Iráku zveřejnila v pondělí video, v němž tvrdí, že zabila zbývající dva americké vojáky, které unesla 12. května. Desetiminutové video však nepřináší žádné záběry, které by jejich smrt potvrzovaly, dokazuje však, že oba vojáci byli zajati.

Článek

Video kromě nočního útoku a bojů také přináší záběry na identifikační karty vojáků Alexe Jimeneze a Byrona Foutyho. Podle mluvčího Pentagonu vypadají velmi věrohodně.

Americká armáda pohřešuje své tři vojáky už od 12. května, kdy jižně od Bagdádu zaútočili na osmičlennou americkou hlídku iráčtí radikálové. Pět z vojáků, mezi nimiž byli čtyři Američané a jeden Iráčan, zabili na místě, tři zajali. [celá zpráva] Mrtvola jednoho z vojáků byla před deseti dny vytažena z Eufratu.

K útoku i únosu se přihlásila teroristická skupina Islámský stát v Iráku, která je považována za součást irácké odnože al-Kajda.

"Američané povolali 4000 vojáků, aby po pohřešovaných pátrali. Islámský stát (v Iráku) se rozhodl oznámit jejich zabití," říká podle agentury AP na téměř jedenáctiminutové černobílé nahrávce neidentifikovaný hlas. Na videu se objevil i text "důvodem ztráty vašich zajatců je Bush".

Mluvčí americké armády, podplukovník Chris Garver, oznámil, že na video čekal od chvíle, kdy byli uneseni: "Od prvního oznámení Islámského státu v Iráku, kdy uvedl, že chceme-li vidět vojáky živé, musíme skončit pátrání po nich, jsem toto očekávali. Je to hrozná taktika vzbouřeneckých skupin."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám