Hlavní obsah

Británie připravuje stažení vojáků z Iráku do roka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britští vojenští velitelé pracují na plánech stažení všech britských vojáků z Iráku do 12 měsíců. Napsal to londýnský nedělník The Sunday Telegraph.

Článek

Harmonogram, který počítá s jednostranným stažením do konce příštího května, by měl být v příštích týdnech předložen předpokládanému nástupci končícího premiéra Tonyho Blaira Gordonu Brownovi.

Tisk: USA převážejí zbraně z Bosny

Blair z premiérského křesla odejde na konci června. Následně by velitelé měli Brownovi říct, že by se Británie měla stáhnout z Iráku a soustředit se na boj s Tálibánem v Afghánistánu.

Sobotní rakouský list Kurier mezitím informoval, že v Bosně byly po skončení občanské války shromážděny statisíce kusů ručních zbraní a OSN a Evropská unie je chtěly zničit, USA však s nimi měly jiné plány - prostřednictvím soukromých firem je z Bosny vyvážejí a dodávají do Iráku a do Afghánistánu. Zároveň si tak připravují i "důkazy" proti Íránu, které by mohly použít pro odůvodnění případné vojenské akce.

Clintonová by v čele USA nejprve stáhla vojáky z Iráku

Hillary Clintonová by v případě svého zvolení do čela USA nejprve stáhla americké vojáky z Iráku. Uvedla to v neděli v televizní debatě se svými konkurenty z Demokratické strany v souboji o Bílý dům.

"Pokud prezident (George) Bush do té doby neukončí válku, pošlu naše vojáky domů," odpověděla newyorská senátorka na otázku, jaké by byly její první kroky v prezidentském úřadu. "To by bylo první, co bych udělala," ujistila v druhé televizní debatě demokratických uchazečů o prezidentskou kandidaturu, která se odehrála v Manchesteru ve státě New Hampshire.

Clintonová je považována za nejpravděpodobnější kandidátku demokratů na hlavu státu. Jejím nejvážnějším konkurentem je senátor Barack Obama bývalý senátor John Edwards. Obama zdůraznil, že na rozdíl od Edwardse byl od samého počátku proti válce.

Někdejší senátor Edwards se omluvil, že v roce 2002, stejně jako Clintonová, pro invazi do Iráku hlasoval. Clintonová zdůraznila, že tehdy jednala podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Reklama

Související články

Tony Blair oznámil, že skončí 27. června

Britský ministerský předseda Tony Blair oznámil ve čtvrtek odchod z úřadu. Svou demisi doručí královně Alžbětě II. 27. června. Blair krok oznámil ve svém...

Výběr článků

Načítám