Hlavní obsah

V Iráku zabili už druhého zpravodaje Svobodné Evropy

Novinky, ČTK, aš, RFE
BAGDÁD

Sebevražedný atentátník v irácké Fallúdži zabil ve čtvrtek nejméně 25 lidí včetně deseti policistů. Dalších padesát osob bylo při útoku zraněno. Atentátník zaútočil na zájemce o práci v policii. V nedaleké Amáře byl v úterý zabit novinář Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL) v Iráku Nizár Abdal-Váhid Rádží. Je to už druhý zpravodaj Rádia Svobodná Evropa zabitý za poslední dva měsíce v Iráku.

Článek

Atentátník s pásem trhavin na těle se ve čtvrtek zařadil do fronty mladých mužů čekajících ve středisku. Na třetím ze čtyř kontrolních stanovišť, jimiž musejí uchazeči o práci u policie projít, se kolem poledne odpálil v davu zájemců o práci. Mezi oběťmi je nejméně deset policistů.

Náborové středisko ve Fallúdži bylo otevřeno v sobotu v budově základní školy. Vedou je společně americká a irácká armáda i policie se členy Anbárského výboru spásy. To je volné uskupení zástupců sunnitských kmenů z provincie Anbár, které se spojily k boji proti povstalcům napojených na teroristickou organizaci Al-Káida.

S tímto výborem také spolupracoval v úterý zabitý novinář RFE Rádží.

Smrt reportéra Svobodné Evropy

Radží byl zastřelen před hotelem Aruša v Amáře, kde byl s dalšími novináři. Začali na něj střílet z projíždějícího pick-upu.  Rádžího, který právě vycházel z budovy,  zasáhly čtyři kulky, zemřel téměř okamžitě na místě útoku. Několik dalších žurnalistů bylo podle očitých svědků zraněno.

Radžímu podle RFE/RL v poslední době vyhrožovali za to, že pracuje pro "cizí agenturu" a kvůli jeho nekompromisnímu postoji k extremismu.

Sedmatřicetiletý Rádží pracoval jako reportér několika iráckých listů a v RFE/RL byl zpravodajem arabské sekce, známé jako Rádio Svobodný Irák (RFI). Předsedal také irácké nevládní organizaci pro mladé novináře.

Na počátku dubna byla unesena a zabita zpravodajka Rádia Muhsín Chaláf.

Irák je pro novináře nejnebezpečnější

Novináři jsou v Iráku častým terčem násilností. Podle dubnové zprávy Mezinárodního tiskového institutu (IPI) sídlícího ve Vídni zůstává Irák pro novináře nejnebezpečnější zemí na světě. Loni tam zahynulo 46 žurnalistů, tedy téměř polovina celkového loňského počtu obětí násilí z řad novinářů na celém světě. [celá zpráva]

Podle newyorského Výboru na ochranu novinářů bylo od vypuknutí války v Iráku v roce 2003 v této zemi zabito 104 novinářů a 39 pomocných pracovníků a 48 žurnalistů bylo uneseno. V tomto počtu ještě není zahrnut Rádží ani Abdar Rahmán Isáví, který byl zabit v pondělí poblíž Fallúdži spolu se sedmi příbuznými. Isáví pracoval i v nedávno ustaveném Anbárském výboru spásy, který měl čelit irácké odnoži Al-Kajdá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám