Hlavní obsah

Izraelská vláda je ohrožena kvůli vývoji ve Straně práce

Novinky, ČTK, BBC, Ha´arec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraelská vládní koalice je ohrožena. Dosavadní předseda Strany práce Amir Perec totiž neobhájí svůj post, do druhého kola primárek postoupili bývalý izraelský premiér Ehud Barak s 36 procenty a někdejší velitel bezpečnostní služby Šin Bet Avi Ajalon 31 procenty. Ajalon podle některých zdrojů už prohlásil, že jako předseda odvolá labouristy z koalice. Stejným krokem hrozil i Barak, pokud neodstoupí premiér Olmert.

Článek

Barak i Ajalon vyzvali Olmerta k rezignaci, protože vyšetřování kolem loňské války proti libanonskému Hizballáhu ukázalo, že se premiér dopustil při loňské letní válce řady fatálních chyb. Negativně z vyšetřování vyšel také dosavadní předseda Strany práce Amir Perec, který je nyní ministrem obrany. Ten z příštího volebního boje vypadl, jelikož v pondělním prvním kole primárek dostal jen 22 procent hlasů.

Perec hodlá kvůli válce proti Hizballáhu odstoupit i z ministerského postu a předpokládá se, že nový předseda Strany práce by se stal aspoň na nějaký čas novým ministrem obrany, pokud by se rozhodl ve vládě zůstat.

Těsné hlasování

Hlasování se zúčastnilo asi 65 procent ze 104 000 členů strany, kteří měli právo volit. Druhé kolo primárek Strany práce by se mělo konat 12. června.

Barak je mnohem známější, v letech 1999 až 2001 byl premiérem. Za jeho vlády se Izrael stáhl z Libanonu, ale také selhaly palestinsko-izraelské rozhovory a vypukla druhá intifáda. Proto je přijímán dvojznačně. Některé z odhadů dokonce dávaly v těsném souboji větší šanci Ajalonovi, který je na politické scéně nováčkem, v parlamentu zasedá teprve rok.

Olmertova vláda by pak přišla o většinu v parlamentu, který má 120 členů, a musela by se podle pozorovatelů orientovat na pravicové spojence.

Akce v pásmu Gazy

Izraelské speciální síly v úterý ráno nakrátko vstoupily do pásma Gazy. Poblíž Rafáhu zabily dva hledané aktivisty radikálního palestinského vládního hnutí Hamás. Při akci byla zraněna manželka jednoho z dalších hledaných členů Hamásu a dva další muži zatčeni.

Izraelské tanky se připravují k akci i kibucu Zikim. Foto: REUTERS/Eliana Aponte

Noční zásah provedli Izraelci také v Nábulusu na západním břehu Jordánu, kde pozatýkali 12 osob. Mezi zadrženými jsou i mluvčí poslanecké skupiny Fatahu a velitel ozbrojeného křídla této strany.

Parlamentní mluvčí Fatahu Džamál Tiráví byl na izraelském seznamu hledaných osob už od roku 2000 kvůli svým údajným teroristickým aktivitám. Podle izraelské armády především vysílal sebevražedné atentátníky do izraelských měst. Izraelští vojáci ho dopadli v uprchlickém táboře Baláta v Nábulusu společně s jeho čtyřmi osobními strážci.

V Ramalláhu pak izraelští vojáci zatkli místního velitele ozbrojené složky Brigád mučedníků od Al-Aksá Chálida Šaviše. Izrael ho viní ze spoluúčasti na naplánování a provedení útoků proti Izraelcům, při nichž bylo zabito nejméně osm lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám