Hlavní obsah

Radikál Sadr se vrátil do Iráku, hlásí americká rozvědka

BAGDÁD/WASHINGTON

Radikální šíitský duchovní Muktada Sadr se prý vrátil do jižního Iráku po přibližně čtyřměsíčním pobytu v Íránu. S odvoláním na zdroje z americké rozvědky to na svých webových stránkách píše list The New York Times.

Článek

Sadr prý opustil Irák poté, co administrativa amerického prezidenta George Bushe v lednu oznámila, že hodlá zvýšit tlak na radikály. Do Iráku se vrátil asi před týdnem a nyní se nachází v šíitském městě Kúfa jižně od Bagdádu.

Sadr je považován za jednu z nejvlivnějších osobností v Iráku v období po pádu Saddáma Husajna v roce 2003. List napsal, že motiv jeho návratu zatím není příliš jasný. Patrně mu prý jde o snahu zlepšit si politický obraz a posílit pozici v očekávání provinčních voleb, které by se v Iráku mohly uskutečnit příští rok.

The New York Times také připomíná, že Sadr byl i za své nepřítomnosti schopen ovlivňovat politické dění v Iráku. V dubnu například nařídil šesti ministrům svého bloku, aby odešli z irácké vládní koalice. [celá zpráva] Učinil tak na protest proti tomu, že kabinet premiéra Núrího Málikího spolupracuje s americkou armádou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám