Hlavní obsah

USA a Francie se zlobí na šéfa MAAE, je prý shovívavý k Íránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ/WASHINGTON/VÍDEŇ

Francie se ve středu distancovala od ředitele Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammada Baradeje a ve shodě s USA ho kritizovala kvůli jeho smířlivým postojům k íránskému jadernému programu. MAAE ve středeční zprávě konstatuje, že Írán i nadále ignoruje výzvy mezinárodního společenství k zastavení programu, Baradej se však domnívá, že by se Íránu mělo obohacování uranu částečně povolit.

Článek

"Írán nepřerušil aktivity související s obohacováním uranu a naopak je dokonce zintenzivňuje v zařízení v Natanzu, a to v rozporu s požadavky Rady bezpečnosti OSN," uvádí se ve zprávě MAAE.

Zpráva tak může vést radu k uvalení nových sankcí vůči Íránu či zpřísnění těch předchozích. Lhůta, kterou rada Íránu ke splnění svých požadavků dala v poslední rezoluci, ve středu končí.

V dokumentu podepsaném šéfem MAAE Muhammadem Baradejem se dále uvádí, že Teherán kladl při kontrolách íránských jaderných zařízení inspektorům agentury překážky. Íránská strana tak nebyla s to úřadu OSN poskytnout dostatečné ujištění, že její atomový program je výhradně mírový, jak úporně tvrdí.

Západ stále Írán podezírá z toho, že chce sestrojit jadernou bombu. "Protože MAAE nedostala za více než rok informace, které měl Írán ve zvyku poskytovat, úroveň její informovanosti o některých aspektech jaderných aktivit Íránu klesla," píše se ve zprávě.

Zpráva MAAE byla uveřejněna v době, kdy jejího šéfa kritizují USA pro jeho údajný příliš vstřícný postoj k Íránu. Baradej nedávno listu New York Times pověděl, že spíše než o to, aby Írán obohacování uranu úplně zastavil, by se mělo usilovat o to, aby se toto obohacování nedostalo do průmyslového stádia. V rozhovoru pro španělský deník ABC prohlásil, že požadavek zastavit obohacování byl překonán vývojem.

USA si pro tyto výroky hodlá na Baradeje v MAAE stěžovat a Francie ve středu oznámila, že se k nim připojí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám