Hlavní obsah

V Libanonu utíkají před boji tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BEJRÚT

Tisíce Palestinců využily příkrovu noci a uprchly z tábora Nahr Bárid, kde ve středu čtvrtým dnem pokračují boje mezi libanonskou armádou a palestinskými radikály ze skupiny Fatah al-Islám. V bojích, jejichž intenzita přes noc a ráno poklesla, zahynulo na obou stranách 50 lidí. Počet civilních obětí není znám, ale celkový počet obětí se odhaduje na sto.

Článek

Vojáci pro odcházející uprchlíky vytvořili koridor, aby je chránili před palbou. Podle agentury AP odešlo z tábora 15 000 lidí, což představuje skoro polovinu jeho osazenstva.  Palestinci odcházejí pěšky i v autech označených bílými praporky.

"Je to tam opravdu velmi špatné, nefunguje elektřina, neteče voda a není tam žádné jídlo. V táboře není ani jedna nemocnice, hodně lidí je zraněno a mnoho z nich umírá," popsal situaci v táboře Ašraf Abú Chordž. Humanitární konvoj OSN v úterý večer z tábora odjel, když se stal terčem ostřelování. [celá zpráva]

:. O příčinách a vývoji vnitrolibanonských sporů se dočtete ve speciálu Arabové vs. Izrael.

Další uprchlík tvrdil, že libanonská armáda bombarduje tábor bezhlavě a útočí na cokoli. "I Izraelci by byli milosrdnější," řekl. Mnoho těl prý je pod troskami zbořených domů a v některých případech se prý tísní v jediné místnosti i 60 lidí, kteří se tak snaží vyhnout bombardování. 

Tvrdé boje

Libanonská vláda v úterý nařídila, aby armáda přitvrdila s cílem "ukončit terorismus, který je cizí hodnotám a přirozenosti palestinského lidu". V Libanonu žije na 350 000 palestinských uprchlíků, někteří už od roku 1948. V táboře Nahr Bárid jich žilo 31 až 40  tisíc. Palestinci z něj směřují do tábora Biddáví, který je asi deset kilometrů jižně od Nahr Báridu. Žije tam asi 16 000 osob a správa tábora upozornila, že Biddáví nedokáže pojmout tisíce uprchlíků z Nahr Báridu.

Libanonská armáda chce skoncovat s radikální islámskou skupinou Fatah al-Islám, která se loni odštěpila od prosyrské odnože Fatahu Fatah al-Intifáda. Odhaduje se, že má několik set členů, z nichž 150 až dvě stě je jich ozbrojených. Fatah al-Islám popírá vazby na al-Kajdá, ale přiznává, že její ideologie je skupině blízká.

Reklama

Související témata:

Související články

Boje v severním Libanonu stále pokračují

V důsledku pokračujících bojů Sýrie uzavřela v neděli dva hraniční přechody s Libanonem. Střety mezi islámskými radikály a vládními jednotkami si už vyžádaly...

V Libanonu ostřelovali humanitární konvoj OSN

Humanitární konvoj OSN s pomocí pro palestinský tábor Nahr Bárid se v úterý večer musel vrátit, protože byl ostřelován. V táboře bojují palestinští radikálové...

Výběr článků

Načítám