Hlavní obsah

V Libanonu ostřelovali humanitární konvoj OSN

Novinky, BBC,
BEJRÚT

Humanitární konvoj OSN s pomocí pro palestinský tábor Nahr Bárid se v úterý večer musel vrátit, protože byl ostřelován. V táboře bojují palestinští radikálové z hnutí Fatah al-Islám s libanonskou armádou.

Článek

Konvoj do tábora, kde žije přes 31 000 Palestinců, dorazil, ale pak se šest nákladních aut obrátilo, protože vedle nich začaly dopadat střely. Několik humanitárních pracovníků bylo zraněno. Zatím není jasné, zde se podařilo vyložit potraviny, vodu, léky a generátor na výrobu elektrické energie.

Boje mezi militantními Palestinci z hnutí Fatah al-Islám a libanonskou armádou pokračují, přestože Palestinci vyhlásili příměří a armáda oznámila, že sama palbu nezahájí. [celá zpráva] Přestřelky však pokračovaly celé odpoledne a večer se rozhořely v plné síle.

:. O příčinách a vývoji vnitrolibanonských sporů se dočtete ve speciálu Arabové vs. Izrael.

Střety si vyžádaly několik desítek obětí. Přesná čísla zatím nejsou známá, ale je možné, že obětí je už více než sto, přičemž mrtvé hlásila už v neděli i libanonská armáda, která nasadila v táboře na severu země u Tripolisu těžkou techniku.

Střety vyvolal nedělní zásah libanonské policie proti bankovním lupičům v jednom domě v Tripolisu. Pak se boje přenesly do tábora. [celá zpráva]

Konflikt je nehorším vnitrolibanonským střetem od konce občanské války před sedmnácti lety, v níž se také angažovali Palestinci.

Reklama

Související témata:

Související články

Boje v severním Libanonu stále pokračují

V důsledku pokračujících bojů Sýrie uzavřela v neděli dva hraniční přechody s Libanonem. Střety mezi islámskými radikály a vládními jednotkami si už vyžádaly...

Výběr článků

Načítám