Hlavní obsah

Výbuch bomby v Ankaře zabil nejméně šest lidí

ANKARA

Nejméně šest lidí zemřelo v úterý při explozi bomby v tureckém hlavním městě Ankaře. Dalších sedmdesát osob bylo při silném výbuchu v obchodní čtvrti města zraněno. Premiér Recep Tayyip Erdogan označil výbuch za teroistický čin. Policisté nalezli na místě tragédie stopy po plastické trhavině A4.

Článek

Premiér Erdogan, který se vypravil na místo neštěstí, označil atentát za teroristický útok a vyzval k boji proti terorismu: "Musíme se sjednotit v boji proti terorismu. Musíme vytvořit globální platformu pro boj s terorismem."

Guvernér Ankary Kamal Onal napřed oznámil, že šlo o nehodu, ale pak nevyloučil, že se jedná o výbuch bomby. To potvrdili i policisté, kteří na místě atentátu nalezli stopy po plastické trhavině A4, kterou často používají kurdští separatisté z PKK. Zda stojí za atentátem, jasné není. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Nikdo nebyl ani zatčen. 

Dosud není ani jasné, zda jde o čin sebevražedného atentátníka, nebo o nastraženou nálož. Policie pátrá po červeném autě, které se na autobusové zastávce objevilo krátce před výbuchem.

Výbuch před obchodním domem

Výbuch se ozval ve čtvrti Ulus na autobusové zastávce u vchodu do sedmipatrového obchodního domu. V době exploze bylo prostranství před domem plné lidí a zaparkovaných aut. Televizní záběry zachycovaly kusy roztrhaných těl, krev i střepy skla z oken, které vyrazila tlaková vlna. Většina fasády byla zničena.

Guvernér Ankary Kamal Onal původně oznámil, že nejméně dvacet lidí bylo zraněno, policie navíc oznámila, že několik lidí zemřelo. Pak se ukázalo, že obětí je šest a zraněných přes sedmdesát. 

Není jasné, zda je bilance obětí konečná, na místě výbuchu stále pracují záchranáři. Zatím nepotvrzené informace uvádějí, že čtyři oběti jsou tureckého původu, jedna pákistánského původu. Čtyři Pákistánci jsou rovněž mezi zraněnými.

Podle mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzany Opletalové s největší pravděpodobností na místě nebyli žádní Češi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám