Hlavní obsah

Bílý dům se vrací ke starým radám pro Irák, násilí pokračuje

Právo, CNN, ČTK, BBC, roš
BAGDÁD/WASHINGTON

Bagdád zažil v úterý další krvavý den další Při bombových atentátech a ostřelování zahynulo v úterý v Bagdádu čtyřicet osob a devadesát jich bylo zraněno. Neutěšená situace v Iráku nutí prezidenta George W. Bushe vrátit se k doporučení Bakerovy studijní skupiny z loňského prosince, které zpočátku odmítl a místo něj vsadil na navýšení počtu amerických vojsk.

Článek

Bomba ukryt v autě vybuchla v deset ráno. zabila 25 osob a zranila dalších šedesát. Mohutný výbuch zdemoloval blízké zdravotnické středisko. Ve čtvrti Amil žijí hlavně šíité. Na rušná bagdádská tržiště většinou útočí sunnitské extremistické skupiny

Při dalších dvou útocích zahynulo 12 studentů. Nejméně osm studentů zastřelili neznámí útočníci, kteří v severní části metropole začali pálit na mikrobus vezoucí studenty domů do čtvrti Tunis. Tři studenti byli zraněni Ještě předtím při minometném útoku na koleje Bagdádské university zahynuli čtyři studenti a 25 jich bylo zraněno.

V bagdádské čtvrti Karráda zaútočilo komando na automobil, v němž jeli policejní důstojníci z kriminální jednotky. Byli v civilu a dva z nich při přepadu zahynuli. Další policista zahynul, když jeho auto najelo na nastraženou nálož.

Bush pdo tlakem hledá nová řešení

Bush se vrací k doporučení Bakerovy studijní skupiny z loňského prosince, které zpočátku odmítl a místo něj vsadil na navýšení počtu amerických vojsk. Napsal to v pondělí list The Washington Post. Ačkoli Bushova administrativa nezahájila na Blízkém východě diplomatickou ofenzívu v rozsahu, který jí radilo prominentních pět republikánů a pět demokratů zastoupených ve skupině, šéfka diplomacie již zahájila dialog se Sýrií a 28. května je na řadě Írán.  

Při hledání kompromisu o dalším financování války dává vláda už také silně najevo, že by souhlasila s jistými požadavky vůči Bagdádu, na jejichž splnění by závisela další pomoc USA. Skupina doporučila zejména přijetí zákona o rozdělení zisků z ropy, uskutečnění provinčních voleb a zrušení zákazu účasti ve vládě členů bývalé Saddámovy strany Baas. Právě tyto návrhy zákonů by měla v úterý předložit irácká parlamentní komise poslancům.

Mezi radami Bakerovy studijní komise byla také možnost stáhnout hlavní bojové síly USA někdy počátkem roku 2008. 

Cesta ze slepé uličky je těžká

"Nevědí, co dělat. Něco musí následovat po navýšení sil. Zajímají se o naše návrhy jako rámec politiky," řekl Lee Hamilton, bývalý demokratický poslanec, jenž s Bakerem skupině spolupředsedal.

Obdobné názory začínají převládat mezi republikány v Kongresu: "Můj pocit mezi republikány je, že nynější kurz je dlouhodobě neudržitelný. Až nastane září, prezident by už nemusel najít podporu obou stran k dlouhodobé a omezenější přítomnosti v Iráku," řekl například senátor Lamar Alexander.

Toho se obává i analytik z Rand Corporation a bývalý diplomat James Dobbins: "Vláda nakonec skončí přijetím všech doporučení, ovšem bez výhody společné podpory obou stran," varoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám