Hlavní obsah

V irácké policii slouží lidé, kteří nebyli přijati

– LONDÝN/BAGDÁD

Po odchodu koaličních vojsk vypukne v Iráku chaos, varuje zpráva britského institutu Chatham House. V zemi už teď probíhá řada krvavých konfliktů o moc. Zpráva byla zveřejněna ve čtvrtek, kdy navíc irácký ministr vnitra informoval, že v bezpečnostních silách bylo odhaleno na tisíc falešných policistů.

Článek

V posledních dnech bylo podle sdělení iráckého ministerstva vnitra objeveno v různých jednotkách 926 falešných policistům, kteří nikdy nebyli regulérně přijati . Nejvíce - 256 - jich působí v kurdských silách v Kirkúku, uvedl generál Sabah Hussein s tím, že ministerstvo kontroluje všechny stanice v zemi a prošetřuje všechny muže, kteří vstoupili do policejních složek bez administrativního řízení.

Tato informace jen potvrzuje skutečnost, že na irácké bezpečností síly se nelze plně spolehnout. Už dříve se objevily informace, že sami policisté působí v komandech smrti. Nyní k tomu přistupuje nový fakt, že v policii slouží lidé, kteří do ní nikdy nebyli přijati, a tudíž adekvátně prověřeni.

Řadu útoků a únosů mají v Iráku na svědomí právě muži v policejních uniformách. Neubylo jich, ani když byly zavedeny nové uniformy, protože ty staré se prodávaly na tržištích.

Varování britského institutu

Chatham House, dříve známý jako Královský institut pro zahraniční  politiku, ve své čtvrteční zprávě varoval, že v Iráku po odchodu koaličních vojsk vypukne chaos. "V zemi nepropukla občanská válka, ale mnoho občanských válek a vzpour, kterých se účastní velké množství složek společnosti a organizací bojujících o moc," píše blízkovýchodní expert Gareth Stansfield ve zprávě. Zdůrazňuje, že mezi vzbouřenci je velmi aktivní i al-Kajda, byť se někteří kmenoví vůdci staví proti jejímu působení.

Jeho pohled není ojedinělý. Špičkový singapurský odborník na terorismus Rohan Gunaratna v neděli v Londýně prohlásil, že se Irák stal novým epicentrem buněk teroristické sítě al-Kajda, která vede "svatou válku" proti Západu. "Epicentrum sítě se přesunulo z Afghánistánu do Iráku," řekl Gunaratna na konferenci manažerů velkého byznysu zaměřené na způsoby, jak čelit teroristickým hrozbám. Zároveň upozornil, že pokud spojenecké síly opustí Irák příliš rychle, záhy zesílí teroristické útoky v Evropě a spojenečtí vojáci se budou muset do Iráku za pár let vracet, aby nebezpečí omezili. V Iráku se navíc školí členové buněk al-Kajda ze severní Afriky.

Možné scénáře dalšího vývoje v Iráku zveřejnila nedávno i CNN. [celá zrpáva]

Británie varovnou zprávu odmítá

Britské ministerstvo zahraničí zprávu Chatham House odmítá s tím, že situace není tak vážná a zlepšuje se: "Většina útoku je koncentrována jen do čtyř z 18 provincií, kde je méně než 42 procent populace," uvedl mluvčí ministerstva, Dodal, že "Irák musí v krátkém čase urazit dlouho cestu a musí stát po boku vlády."

Budoucí britský premiér Gordon Brown ve čtvrtek potvrdil, že nehodlá ukončit britskou vojenskou misi v Iráku. Připustil, že otázka Iráku velmi rozdělovala a rozděluje britské veřejné mínění. Zároveň ale řekl, že "nyní se nacházíme v novém období, kdy britští obyvatelé uznávají naše povinnosti vůči nově zvolené irácké vládě". Poznamenal také, že se již postupně snižují počty britských vojáků v Iráku.

Už dříve ale přiznal, že se v Iráku Londýn dopustil nespecifikovaných chyb. Slíbil, že se zaměří na politické usmíření v Iráku prostřednictvím větší podpory ekonomického rozvoje této země.

Podle mluvčího mezinárodních sil generálmajora Williama Caldwella se po nasazení amerických posil v Bagdádu situace zlepšuje.

V úterý přitom Irák zažil další útok chlórem, tentokrát naloženém v nádržích dodávky, která explodovala ve městě Abú Sajda v provincii Dijála Útok si vyžádal mezi 32 a 45 oběťmi. Zraněno bylo na šedesát šíitů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám