Hlavní obsah

Írán už podle MAAE obohacuje uran ve velkém

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Írán už asi vyřešil většinu technologických problémů s obohacováním uranu a provozuje již 1300 centrifug k výrobě paliva do jaderných reaktorů. V neděli to odhalila náhlá inspekce expertů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v zařízení v Natanzu. S odvoláním na zdroje MAAE, která příští týden předloží další zprávu Radě bezpečnosti OSN, to napsal list The New York Times.

Článek

"Jsme přesvědčeni, že už mají značně rozsáhlé poznatky, jak obohacovat. Od nynějška to už je jen otázka zvládnutí procesu," komentoval alarmující zjištění šéf MAAE Muhammad Baradej.

Jiný zdroj MAAE dodal, že chtěl upozornit, že spor Íránu s OSN vývoj překonal a je třeba začít jednat, jinak Írán dosáhne průmyslové úrovně obohacování během měsíců. Teherán čelí sankcím za to, že odmítá požadavek Rady bezpečnosti zastavit obohacování a vyjasnit zbývající sporné otázky svého jaderného programu, který 20 let tajil. Írán navíc v současnosti neprovozuje žádný reaktor.

Washington reagoval zdrženlivě. Náměstek diplomacie Nicholas Burns řekl, že je stále čas na diplomacii. Pokud ale Írán do červnového summitu zemí G8 obohacování nezastaví, mocnosti zváží soubor dalších sankcí.

Íránský jaderný vyjednávač Alí Larídžání se má 31. května setkat s představitelem EU Javierem Solanou. Bývalý americký velvyslanec v OSN John Bolton s vazbami na Bílý dům v úterý vyzval EU, aby k Teheránu přitvrdila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám