Hlavní obsah

Velitel Tálibánu trénoval americké sebevražedné atentátníky

Novinky, ČTK, aš, ABC
WASHINGTON

Zabitý vojenský velitel afghánského hnutí Tálibán mulla Dadulláh, jehož v smrt v pondělí potvrdili vůdci Tálibánu, připravoval americké a britské občany na sebevražedné operace v jejich vlastních zemích. Uvedl to ve videozáznamu natočeném 36 hodin před svou smrtí.

Článek

"Připravili jsme útoky v Británii a v USA, abychom demonstrovali své odhodlání zničit jejich města, tak jako oni ničí naše, donutit jejich ženy, aby plakaly, jako plakaly ty naše, přimět k pláči jejich děti, jako pláčou ty naše," uvedl Dadulláh ve videozáznamu, který v pondělí odvysílala americká televize ABC. Oznámil také, že cvičí sebevražedné atentátníky: "Naší náboženskou a morální povinností je cvičit sebevražedné atentátníky proti jaderné síle nevěřících. Budou nasazeni až to bude potřeba, bez ohledu na to, zda bude jeden, deset nebo dvacet."

Americké zpravodajské služby televizní stanici potvrdily, že Dadulláh skutečně v Afghánistánu připravoval americké občany na sebevražedné útoky. "Jejich počet je malý, ale o to jsou nebezpečnější," uvedl zdroj ze zpravodajských služeb. Za velké nebezpečí je naopak nepovažoval odborník na terorismus Alexis Debat, který ABC o Dadulláhovi řekl: "Jeho ego bylo asi větší než on."

Tálibán spolupracuje s al-Kajdá

Na videu mulla Dadulláh také potvrdil, že je v kontaktu s teroristickou sítí al-Kajdá, jejíž šéf Usáma bin Ládin stále uniká. "Al-Kajdá a my tvoříme jeden celek. Když připravujeme atentáty, je to jako by to dělala Al-Kajdá," dodal Dadulláh.

Dadulláhovo mrtvé tělo bylo nalezeno v pátek mezi desítkou jiných na jihu Afghánistánu. V neděli ho afghánské úřady ukázaly novinářům. [celá zpráva] V pondělí Tálibán přiznal, že Dadulláh byl zabit.

Dadulláh je nejdůležitějším vojenským velitelem Tálibánu, který byl zabit od svržení fundamentalistického režimu v roce 2001. Debat dodal, že Američané a Pákistánci odvedli velkou práci, když vysledovali cestu kurýrů videokazet až k Dadulláhovi, který často natáčel videa. Právě strah, že by mohl být vysledován, vede k tomu, že bin Ládin raději nenatáčí své projevy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám