Hlavní obsah

V Iráku zemřeli další čtyři Američané, tři se stále pohřešují

Novinky, CNN, ČTK, The Washington Post

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

V Iráku byli v sobotu krátce před úsvitem nedaleko Fallúdži jižně od Bagdádu zabiti čtyři američtí vojáci a jeden irácký překladatel. Další tři američtí vojáci jsou pohřešováni. Informovaly o tom agentury s odkazem na prohlášení americké armády.

Článek

"Koaliční síly v současnosti dělají co mohou, aby našly pohřešované vojáky," říká se v prohlášení americké armády. Vojáci se údajně vraceli z hlídky na základnu, když je překvapila nepřátelská střelba. Na Američany zřejmě útočili povstalečtí sunnité. Po chybějících třech mužích v místě pátrá i letectvo.

Fallúdža leží asi 50 kilometrů západně od Bagdádu v provincii Anbár, v níž působí sunnitské povstalecké skupiny. Armáda Spojených států v ní v říjnu 2004 provedla rozsáhlou vojenskou operaci, při níž vedení odboje z města vytlačila. Padlo tehdy vůbec nejvíc Američanů od invaze v roce 2003. Nedávno se tam situace zklidnila, protože se některé místní kmeny postavily na americkou strany a připojily se k boji proti povstalcům. 

V rukou únosců skončilo v Iráku už několik amerických vojáků a málo se jich vrátilo živých. V lednu byli v Karbale uneseni čtyři a únosci všechny zabili.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám