Hlavní obsah

V Pákistánu pokračují protesty opozice, 27 lidí zemřelo

KARÁČÍ

Nejméně 27 lidí zemřelo a 100 dalších utrpělo zranění při sobotních střetech mezi přívrženci vlády a opozice v pákistánském Karáčí. Násilí souvisí s březnovým rozhodnutím prezidenta Parvíze Mušarafa odvolat předsedu nejvyššího soudu Iftikhara Čaudhrího.

Článek

Sesazený soudce přiletěl v sobotu do Karáčí, aby se před budovou nejvyššího soudu setkal s asi 2500 přívrženci. Provládní aktivisté uspořádali v centru města protiakci. Mnohé ulice Karáčí byly uzavřeny a ve městě hlídkuje 15 000 příslušník polovojenských a policejních jednotek.

Pákistánský policista při zásahu. Foto: ČTK/AP

Nejtvrdší střety mezi oběma tábory se strhly nedaleko letiště, tam po sobě obě strany začaly střílet. Opozice rovněž uvedla, že dva její členové byli usmrceni při útoku na sídlo opoziční Pákistánské lidové strany. Provládní tábor si zase stěžoval, že opozičníci zbili několik právníků, kteří se snažili dostat do budovy nejvyššího soudu.

Proti prezidentově rozhodnutí protestovali také právníci. REUTERS/Zahid Hussein

Odvolání Čaudhrího prezidentem Mušarafem 9. března vyvolalo rozhořčení v řadách pákistánské justice i opozice. Ti žádají, aby se Čaudhrí mohl vrátit do funkce. [celá zpráva] Podle analytiků se Mušaraf chtěl zbavit Čaudhrího, aby dostal do čela nejvyššího soudu poslušnějšího člověka a předešel tak případným právním překážkám, jež by mohly komplikovat jeho záměr zůstat v úřadu dalších pět let. Vláda ovšem tvrdí, že odvolání nebylo politicky motivované a že Čaudhrí zneužíval svého úřadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám