Hlavní obsah

Izrael chce vystavět další sídliště na zabraném území

Novinky, rei, Novinky, The Guardian, Haaretz.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Zastupitelé izraelského Jeruzaléma ve čtvrtek oznámili, že plánují vystavět tři nová židovská sídliště na území, které Izrael zabral ve válce v roce 1967. Nová sídliště mají v rozporu s mezinárodním právem stát na územích poblíž Betléma a Ramaláhu.

Článek

Mezinárodní právo zakazuje stavět na územích nabytých ve válce. Izrael však vystavěl od roku 1967 v zabraných lokalitách na západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě na půl miliónu nových domovů. Nová sídliště by měla stávající spojit. Rozhodnutí jeruzalémské plánovací komise musí ještě schválit státní orgán.

Palestinci se proti plán bouří, podle nich jen naznačuje neochotu Izraele podílet se na mírovém procesu. "Je jasné, že Izrael chce Jeruzalém jen pro některé jeho obyvatele," řekl jeden z představitelů.

Izrael anektoval východní část Jeruzaléma v tzv. šestidenní válce v roce 1967. [historie] Většina jeho obyvatel však nejsou ani občané Izraele a Západní břehu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám