Hlavní obsah

Televizní postavička myšáka vyzývá palestinské děti k nenávisti

CNN, DPA, ms

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Dítě z Ameriky nebo Evropy by nezaváhalo - to je přece Mickey Mouse, reagovalo by, pokud by vidělo fotku Farfúra. Jenže Farfúr není populární myšák z dílny animátora Walta Disneye. Jeho tvář začalo používat palestinské hnutí Hamás k propagaci svých myšlenek mezi nejmenšími Palestinci. Ministr už pořad nechal stáhnout z obrazovky.

Článek

Každý pátek Farfúr v pořadu pro děti na televizní stanici al-Aksá TV mluvil o Izraeli a USA, jež Hamás označuje za kořen všeho zla. "Vy i já pokládáme základy světa vedeného islamisty," přesvědčoval Farfúr děti minulý pátek v pořadu Průkopníci zítřka. "Vrátíme islámskému světu jeho velikost, osvobodíme Jeruzalém, dá-li bůh, a osvobodíme všechny muslimské země, dá-li bůh, které okupují vrazi," dokončil Farfúr myšlenku.

Ve studiu nechybí dětské publikum, které zpívá hymnu Hamásu o tom, že je třeba bojovat proti židovskému státu.

Palestinský ministr informací Mustafá Barghútí již oznámil, že pořad považuje za špatně zpracované téma palestinského boje proti okupaci, a nechal ho z obrazovky stáhnout.

Izrael protestoval

Izrael si již dlouho stěžuje, že palestinský mediální trh oplývá pořady vyzývajícími k nenávisti proti Židům. Izraelská organizace Palestinian Media Watch napsala, že postavička, která vypadá jako Mickey Mouse, využívá každé možnosti, jak nejmladší indoktrinovat učením o islámské nadřazenosti, nenávisti vůči Izraeli a USA a k podpoře "rezistence", což je zjemnělý výraz pro terorismus.

Jahía Músa, jeden z mluvčích Hamásu v pásmu Gazy, všechny výtky odmítá. "Nemáme problém s Židy, ale s izraelskou okupací a okupanty."

Samír Zakút, psycholog z pásma Gazy, ale vidí chybu na obou stranách. "Kdyby byl v Palestině mír, tak by se děti neučily nenávisti. Zhroutily se zde základní hodnoty - když mohu zabít nepřítele, mohu zabít i svého bratra," vysvětluje.

Básim Abú Sumája z mediální skupiny pod kontrolou umírněného hnutí Fatah ale program rovněž odsoudil - podle něj je možné vychovávat děti k vlastenectví jinak. Hnutí Hamás založilo satelitní televizní stanici minulý rok. Ve vysílání se objevují záběry raket mířících na Izrael podkreslené islámskou hudbou, zprávy předčítají muži s plnovousem. Na druhou stranu se do vysílání dostaly talk-show, pořady pro postižené a také pohádky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám