Hlavní obsah

Výbuch zničil budovu ministerstva vnitra v Iráku

Novinky, ČTK, International Herald Tribune

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Mohutný výbuch zničil ve středu budovu kurdského ministerstva vnitra v Irbílu, jenž leží na severu Iráku. Při atentátu zahynulo minimálně devatenáct osob. Zraněno je dalších osmdesát osob.

Článek

Atentátníci použili k útoku nákladní auto plné výbušnin. Mohutná exploze srovnala budovu autonomního ministerstva se zemí. V místě, kde stála, se vytvořil hluboký kráter. Trosky jsou rozmetány desítky metrů daleko. Tlaková vlna vyrazila okna v domech vzdálených sto metrů.

V sutinách mezi pokroucenými kusy ocelové konstrukce pátrají záchranáři po dalších obětech.

Vrak auta, v němž atentátník nálože odpálil. Foto: ČTK/AP

Irbíl leží 350 kilometrů severně od Bagdádu. Je to středisko irácké kurdské autonomní oblasti, která byla dosud klidnější ve srovnání s ostatními částmi Iráku. Největší útok Irbíl zažil v roce 2004, kdy tam při dvojím sebevražedném atentátu přišlo o život 105 osob.

Do Iráku přicestoval viceprezident Cheney

Americký viceprezident Richard Cheney přicestoval ve středu do Bagdádu na předem neohlášenou návštěvu. Podle agentury AP se sejde s iráckým premiérem Núrím Málikím a prezidentem Džalálem Talabáním. Podle novinářů, kteří Cheneyho doprovázejí, chce viceprezident Iráčany přesvědčit, že samotné vojenské operace v Iráku nestačí a že je nutné provést podstatné politické kroky. Chce také požádat, aby parlament zkrátil plánované dvouměsíční prázdniny a věnoval se přijetí klíčových zákonů. Jde zejména o normu pro rozdělování příjmů z ropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám