Hlavní obsah

OBRAZEM: 150 000 Izraelců žádá odstoupení premiéra

TEL AVIV

V Tel Avivu se ve čtvrtek sešlo na 150 000 Izraelců k protestu proti vládě a jejímu postupu v loňské válce proti libanonskému Hizballáhu. Je to první z plánovaných protestních akcí, jejichž cílem je sesadit vládu premiéra Ehuda Olmerta.

Článek

Čtvrteční protest se koná na Rabinově náměstí a mezi řečníky jsou osobnosti kultury a příbuzní vojáků, kteří při loňském konfliktu zahynuli.

Demostranti s hebrejskými nápisy "B'chirot achšav" (Volby teď) požadují vypsání předčasných voleb. Foto: ČTK/AP

Demonstrace je reakcí na zprávy vládní vyšetřovací Winogradovy komise k loňské válce Izraele s libanonským hnutí Hizballáh. Válka skončila pro Izrael nepřesvědčivě. Komise ve zprávě kritizuje postup premiéra, ministra obrany Amira Perece a náčelníka generálního štábu Dana Haluce. Ten už v lednu odstoupil, Perecova rezignace se očekává.

Demonstrace v Tel Avivu. Foto: REUTERS/Yonathan Weitzman

Olmert odstoupit odmítá [celá zpráva], ačkoliv jej k tomu vyzvali i někteří členové jeho vládní strany Kadima, včetně ministryně zahraničí Cipi Livniové. K jejich hlasům se ve čtvrtek přidal i vůdce opozice a bývalý premiér Benjamin Netanjahu. Podle průzkumů si Olmertův odchod přeje více než 60 procent Izraelců.

Podle průzkumů si Olmertův odchod přeje 60 procent Izraelců. Foto: REUTERS/Gil Cohen Magen

Podobné demonstrace se plánují i v příštích dnech. Foto: ČTK/AP

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám