Hlavní obsah

Írán vyhání desetitisíce Afghánců, totéž plánuje Pákistán

– TEHERÁN/KÁBUL

Írán za posledních deset dnů deportoval více než 36 000 Afghánců. Informovala o tom ve čtvrtek BBC s odkazem na organizaci OSN pro uprchlíky. Repatriace afghánských pracovníků plánuje také Pákistán. Drtivá většina z nich se ale ze země stěhovat nechce. Důvodem jejich obav je prý nedostatečná bezpečnost v jejich zemi. V Afghánistánu jen za poslední dva dny zemřel bývalý premiér a nejméně jeden voják.

Článek

Írán tvrdí, že k deportaci určil na 50 000 Afghánců s ospravedlněním, že každý stát má právo poslat domů dělníky, kteří v něm pracují bez povolení. Teherán odmítá oznámit, kolik lidí Írán dosud deportoval. OSN na základě sledování hraničních přechodů uvádí, že šlo o 36 000 osob.

Íránský ministr vnitra Mostafá Púr Mohammadí říká, že jeho resort již v únoru upozornil Afghánce pracující v zemi bez povolení, kterých je až milión a půl, že budou posláni zpět. OSN tvrdí, že krok íránské vlády doslova vyčistil oblast kolem jihovýchodního pohraničního města Zábol. Údajně odtamtud odešlo 20 000 Afghánců. Na afghánské straně vznikly podle OSN kvůli takovému přílivu lidí problémy s dodávkami jídla, vody a zajištěním hygieny. 

Ilegální afghánští dělníci zastávají v Íránu nejnebezpečnější a nejméně oblíbené práce. Vztahuje se na ně jen malá právní ochrana. Podle BBC je jich v Íránu až jeden a půl miliónu. V Íránu také žije o něco méně než milión afghánských uprchlíků.

Repatriace plánuje také Pákistán

Repatriace afghánských pracovníků plánuje také Pákistán. Čtyři pětiny z asi dvou miliónů a jednoho sta tisíc lidí, kterých se to týká, se ale stěhovat zpět nechce. Od stěhování je odrazuje strach z nedostatku bezpečnosti v Afghánistánu, kde jsou stále velmi aktivní ozbrojené skupiny radikálních islamistů. Pákistánské úřady nicméně ve čtvrtek naznačily, že nemíní ustoupit od plánu provést repatriaci Afghánců do zhruba tří let.

Jen za poslední dva dny zemřelo v Afghánistánu nejméně deset lidí. Ve středu byl před svým domem v Kábulu zastřelen bývalý ministerský předseda Abdul Sabúr Fáríd, který úřad premiéra vykonával v době občanské války v Afghánistánu.

Jinde v Kábulu zabila ve čtvrtek na dálku odpálená nálož v krabici s ovocem nejméně jednoho člověka. Zranila dalších čtrnáct osob, včetně sedmi vojáků mířících do služby. Afghánské a koaliční síly zase oznámily, že v úterý v jižní provincii Hílmand zabily osm radikálních povstalců, mezi nimi tři zahraniční bojovníky a jejich afghánského velitele.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám