Hlavní obsah

Český diplomat v Afghánistánu pod palbou, strážci zraněni

KÁBUL

V úterý odpoledne se v afghánské provincii Lowgar dostal pod palbu vůz s českým chargé d'affaires Filipem Velachem. Při střelbě, která se odehrála asi 100 km jižně od Kábulu, byli zraněni dva čeští příslušníci Útvaru rychlého nasazení, diplomat vyvázl bez zranění. Posádka vozu se přesunula na americkou vojenskou základnu ve městě Gardes.

Článek

"Filip Velach mířil autem se svým dvoučlenným doprovodem tvořeným příslušníky Útvaru rychlého nasazení do města Ghazní za guvernérem stejnojmenné provincie," sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová s tím, že asi 100 km jižně od Kábulu je předjel taxík. 

"Z něho vyskočilo pět ozbrojených mužů a začalo na auto našeho diplomata střílet," dodala Opletalová.

Příslušníci URNy zabili tři útočníky

Řidič podle ní auto, které je proti lehkým zbraním obrněné, otočil, ale útočníci je začali pronásledovat a prostřelili mu pneumatiky. "Naši lidé dojeli do nejbližší vesnice, kde auto postavili napříč silnice," pokračovala v líčení dramatické situace mluvčí ministerstva. 

"Když útočníci vyjeli ze zatáčky, začali na ně příslušnici URNy pálit. Útočníci zastavili, stříleli, a hodili po Češích asi osm granátů. Dva ochránci z URNy v sebeobraně tři zabili," uvedla Opletalová.    

Česká posádka mezitím telefonovala o pomoc. Když ale útočníci začali pálit těžkým kulometem, musela pod palbou auto opustit. Jeho pancéřování totiž tomuto typu palby už neodolá, navíc byl vůz dost poničen. Čechům se podařilo ve vesnici ukrýt v jednom z domů. Nejdřív na pomoc přiletěla stíhačka, pak vrtulníky, pak po zemi americké síly z ISAF i afghánské bezpečnostní složky.  

"Na konvoj, který odvážel zachráněné Čechy, někdo ještě cestou zaútočil raketomety a samopaly. Konvoj opětoval palbu a ujel. Teď jsou naši lidé na americké základně," upřesnila Opletalová. 

Zranění jsou lehká

"Jeden z příslušníků bezpečnostní služby byl zraněn od skla, které se při střelbě vysypalo do vozu, druhý byl zraněn na noze," řekl Novinkám několik hodin po útoku zdroj z bezpečnostní služby české ambasády v Kábulu.

"Jeden má střepiny v noze, druhý má po výbuchu granátu poraněné oko a ucho, ale mělo by to být bez trvalých následků," upřesnila později mluvčí ministerstva.

Zatím není jasné, zda budou zranění převezeni do české polní nemocnice, která začala fungovat minulý měsíc. Podle českých armádních informací má Česká republika v Afghánistánu v současnosti celkem asi 180 vojáků.

České velvyslanectví v Kábulu bylo otevřeno v půli dubna. Zatím ho vede chargé d'affaires Velach, který je ve městě delší dobu. Letos by ho měli doplnit ještě velvyslanec a také hospodář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám