Hlavní obsah

V Istanbulu se zřítil dům, z trosek vytáhli dívku

Novinky, CNN, ČTK, International Herald Tribune

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISTANBUL

V tureckém městě Istanbul se ve čtvrtek odpoledne zřítil osmipatrový dům. Záchranáři podle agentury AP vytáhli z trosek spadlého domu zraněnou dívku. Podle hasičů byli pod troskami uvězněni nejméně dva lidé.

Článek

V prvních okamžicích na místě neštěstí v obytné čtvrti Sirinevler v centru města nezasahovali záchranáři ani hasiči. Na televizních záběrech bylo vidět jen sousedy a kolemjdoucí, kteří odvádějí šokované obyvatele sousedních domů a pokoušejí se odklízet trosky, pod nimiž jsou uvězeni dva lidé. Slyšet bylo dětský pláč.

Turecká média i hasiči, kteří na místo dorazili, potvrdili, že pod troskami jsou dva lidé, které se pokoušejí vyprostit. Guvernér města Muammer Güler uvedl, že dům byl evakuován těsně před tím, než se zřítil. Zřejmě v něm ještě několik lidí zůstalo. Záchranáři nechali preventivně vyklidit i sousední domy, protože není jisté, zda jejich statika nebyla narušena.

"Praskání bylo slyšet už hodinu a půl před tím, než se dům zřítil, takže všichni raději budovu opustili. Jeden či dva obyvatelé domu se ale prý vrátili," řekl novinářům Güler.

Jak informoval istanbulský starosta Kadir Topbas, první výsledky vyšetřování naznačují, že pravděpodobnou příčinou zhroucení budovy jsou destrukční práce na objektu v těsném sousedství. "Je to následek vážného porušení příslušných předpisů," prohlásil starosta. Obvinil demoliční firmu, že při bourání vedlejšího domu narušila základy budovy, jež se pak zřítila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám