Hlavní obsah

Írán zprovoznil odstředivky na obohacování uranu

VÍDEŇ/TEHERÁN

V podzemní části íránského jaderného komplexu v Natanzu bylo uvedeno do provozu více než 1300 odstředivek za účelem obohacování uranu, které může vést k výrobě atomové bomby. Informovala o tom ve středu Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Podle ní Írán také již začal do centrifug vhánět malé množství uranového plynu.

Článek

V dopise se středečním datem adresovaném íránským představitelům MAAE konstatuje, že bere na vědomí íránskou zprávu o spuštění osmi kaskád o 164 centrifugách, v nichž je uranový plyn přeměňován v obohacený uran.

List, podepsaný náměstkem ředitele MAAE generálem Ollim Heinonenem, rovněž uvádí, že do centrifug "již je vpravováno jisté množství UF6 (fluoridu uranového)", který může být obohacen na úroveň použitelnou k výrobě štěpného materiálu pro jaderné hlavice.

Západ se obává íránské jaderné bomby

Teherán tvrdí, že hodlá uran obohacovat na nižší úrovně použitelné pro produkci nukleární energie. Západ se však na íránský jaderný program dívá s nedůvěrou a Rada bezpečnosti OSN schválila od loňského prosince už dvoje sankce vůči Íránu kvůli jeho odmítání zastavit nukleární aktivity, jež země držela téměř dvě desítky let v tajnosti.

Nejmenovaný diplomat blízký MAAE ve středu prohlásil, že oznámené vpouštění uranového plynu do odstředivek je pravděpodobně "zátěžovým testem", který má prověřit bezproblémové fungování zařízení. Jiný diplomat podotkl, že se jedná o poslední krok před zahájením obohacování uranu v průmyslovém měřítku.

Experti dosud pochybovali o íránském úspěchu

Minulý týden Írán oznámil, že jeho program obohacování uranu se dostal do průmyslového stadia a že v Natanzu (300 kilometrů jižně od Teheránu) bylo instalováno 3000 odstředivek. Spojené státy, Británie, Francie a další země tento krok kritizovaly, experti však vyjádřili pochybnosti nad pravdivostí íránských tvrzení.

Inspektoři MAAE nicméně 15. a 16. dubna podle svých slov tuto zprávu v Natanzu ověřovali, a byli informováni o činnosti osmi kaskád s celkovým počtem 1312 odstředivek a o jejich napájení "jistým množstvím" uranu.

Írán tají reaktor v Aráku, MAAE protestuje

Představitelé MAAE ve svém středečním dopise rovněž protestují proti íránskému rozhodnutí nedovolit inspektorům agentury navštívit budovaný těžkovodní reaktor v íránském Aráku, který by měl po dostavbě vyrábět plutonium, rovněž použitelné k výrobě atomové zbraně.

Zastavení výstavby aráckého komplexu, ležícího asi 200 kilometrů jižně od Teheránu, požaduje RB OSN. Írán argumentuje, že zařízení potřebuje pro výrobu radioaktivních izotopů používaných v nukleární medicíně. Reaktor v Aráku by měl být dokončen v roce 2009 a mohl by produkovat dostatečné množství plutonia pro dvě jaderné pumy za rok.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám