Hlavní obsah

Iráčtí rebelové oznámili, že začali vyrábět rakety

– BAGDÁD
Novinky, ČTK, Houston Chronicle

Vysoký představil sunnitského odboje v Iráku abú Umar Bagdádí, který je hlavou na al-Kajdá napojeného Islámského státu v Iráku, oznámil, že začal sériově vyrábět rakety. Zvukový záznam byl zveřejněn v úterý.

Článek

"Oznamujeme všem mudžáhidům na světě a zvláště pak v Iráku, že raketa Al-Kuds 1 vstoupila do výrobní fáze," prohlašuje Bagdádí na zvukovém záznamu, jehož autenticitu se nepodařilo ověřit.

"Tato raketa má vysoké parametry doletu a přesnost zásahu. Je schopná konkurovat tomu nejlepšímu, co země světa dokázaly ve zbrojní oblasti," zdůrazňuje Bagdádí. Vzbouřenecké skupiny většinou využívají sovětských raket, ať už jde o neřízené střely země země, odvozené od kaťuší nebo ručních protiletadlových střel označovaných na Západě SAM 7, kterých měla velký počet Husajnova armáda. USA viní sousední Írán, že do Iráku dodává zbraně.

Irák je universitou terorismu

Bagdádí také na čtyřicetiminutovém záznamu shrnuje bilanci čtyř let "okupace" Iráku americkými silami. "Jestliže jeden z nepřátelských ďáblů říká, že Afghánistán byl školou teroru, pak Irák je universitou terorismu." prohlašuje Bagdádí a vyzývá povstalce k zachování jednoty. "Naše přátelství je hluboké a vazby mezi námi jsou silnější, než mnozí myslí," ujišťuje dále v očividné narážce na objevující se pověsti ohledně údajného prohlubování rozporů mezi jeho skupinou a dalšími povstaleckými organizacemi.

Poprava unesených policistů

Islámský stát v Iráku rovněž umístil na internetu prohlášení nazvané "Poprava 20 členů ministerstev vnitra a obrany". Tvrdí se v něm, že skupina podle islámského práva šaría zabila 20 unesených policistů a vojáků, protože vypršelo ultimátum, které dala vládě nevěřících (premiéra Núrího Málikího).

Irácká ministerstva vnitra a obrany zprávu o údajném zabití svých příslušníků odmítla jako "falešnou a lživou". Ani jeden z těchto úřadů prý nepohřešuje žádné příslušníky. Teroristická skupina nicméně upřesnila, že brzy zveřejní na internetu záznam z údajného zabití unesených.

Islámský stát v Iráku v sobotu oznámil, že unesl 20 iráckých policistů a pohrozil jejich zabitím, nebudou-li do 24 hodin splněny její požadavky. Žádala především propuštění "našich muslimských sunnitských sester vězněných" ministerstvem vnitra a vydání "členů ministerstva vnitra, kteří se podíleli na znásilnění naší sestry Sabriny Džarabíové"

Případ Džarabíové vzbudil v Iráku velký rozruch a pobouření. Mladá sunnitka obvinila policisty z ministerstva vnitra, že ji odvlekli na stanici a tam ji znásilnili. [celá zpráva] Málikího vláda obvinění odmítla a prohlásila, že žena lhala, aby zpochybnila důvěryhodnost ministerstva. [celá zpráva]

Irácká správa se rozpadá

Poté, co v pondělí z vlády odešlo šest politiků ze strany radikálního šíitského klerika Muktady Sadra, protože premiér Núrí Málikí nepožadoval termín odchodu amerických vojsk [celá zpráva], propukly pokojné demonstrace v Basře, kde požadují odchod "pokryteckého guvernéra". Guvernér je člen umírněné šíitské koalice vedené ajatolláhem alím Sistáním, která stojí v opozici proti Sadrovi. Sistání se sešel s vysokými představiteli sunnitského kléru, aby dokumentoval jednotu Iráčanů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám