Hlavní obsah

Radikální vůdce Sadr nařídil šesti ministrům abdikaci

Novinky, ČTK, Middle East Online
BAGDÁD

Šest iráckých ministrů z hnutí radikálního šíitského klerika Muktady Sadra odchází z irácké vlády. Nařídil jim to sám duchovní, který se tak snaží donutit kabinet premiéra Núrího Málikího vytvořit časový harmonogram odchodu amerických vojsk ze země.

Článek

"Ihned odejdou z kabinetu a šest svých míst poskytnou vládě s nadějí, že je dostanou nezávislí představitelé, kteří budou zastupovat vůli lidu," přečetl v pondělí prohlášení duchovního šéf Sadrových poslanců Nasar Rubájí. 

Radikálního šíitského vůdce, jenž nebyl na veřejnosti spatřen již několik měsíců [celá zpráva], pobouřilo to, že premiér Málikí nijak nereagoval na bouřlivé protesty z minulého týdne. Při nich demonstrující požadovali stažení spojenců pod vedením Američanů z Iráku. [celá zpráva

Ministři a poslanci Muktady Sadra tvoří nejsilnější blok v Málikího pestré vládě národní jednoty, která má 37 členů. Odchod šesti šíitských ministrů by mohl vyvolat napětí uvnitř koalice. Pád vlády ale asi nehrozí, premiér se může spolehnout na podporu menších šíitských a kurdských frakcí.

Pondělní protest v Basře, Američané zastřelili irácké policisty

V pondělí se demonstrovalo také v Basře. Několik tisíc lidí tam vyzývalo guvernéra provincie k odstoupení. Protest se obešel bez incidentů a lidé se po několika hodinách rozešli. Obyvatele Basry tíží časté výpadky elektřiny, nedostatek vody a odpad, který se vrší v ulicích.

Americká armáda přiznala, že její vojáci při pondělním zátahu na členy irácké al-Kajdy v Ramádí zastřelili tři irácké policisty a jednoho zranili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám