Hlavní obsah

Při sebevražedných útocích v Iráku zemřelo na 70 lidí

– BAGDÁD/KARBALA

Při sobotních sebevražedných útocích v Bagdádu a v Karbale zahynulo na 70 lidí. V Karbale exploze nálože na stanici autobusu zabila podle agentury AP 56 lidí a 168 jich zranila. V iráckém hlavním městě při útoku na mostě zemřelo nejméně deset lidía dalších 15 jich bylo zraněno.

Článek

V Karbale sebevražedný útočník odpálil v 9:15 místního času (7:15 SELČ) nálož v autě nebo v autobusu na přeplněné autobusové zastávce poblíž posvátné šíitské mešity imáma Husajna. Mezi jeho oběťmi je řada žen a dětí i poutníků. Televize přinesla záběr tělíčka mrtvého dítěte. Podle policejních a nemocničních zdrojů si útok vyžádal 56 mrtvých a 70 raněných

Chalíd Dami z bezpečnostního výboru šíitského poutního města řekl agentuře AP: "Exploze na zalidněném místě byla mohutná. Počet obětí poroste.

Aby se policie dostala na místo útoku, musela střelbou do vzduchu rozehnat davy, poblíž mešity je řada obchodů. Zraněné odváželo nejméně 15 sanitek.

Atentát na bagdádském mostě

V Bagdádu sebevražedný atentátník odpálil nálož na mostě Džadríja přes řeku Tigris v jižní části metropole. Podle agentury DPA si atentát vyžádal 35 obětí, jiné zdroje tvrdí, že útok v iráckém hlavním městě si vyžádal jen desítku mrtvých.

Tento týden je to už druhý útok na most přes Tigris. Ve čtvrtek vybuchlo auto s výbušninami na mostě Sarafíja. Zemřelo přitom 11 lidí a most byl natolik poškozen, že je neprůjezdný. [celá zpráva] Týž den se stal cílem útoku i parlament. Poslední atentáty zpochybnily úspěšnost americké operace, jež měla zajistit v hlavním městě bezpečnost.  [celá zpráva]

Oběti na životech si vyžádal i atentát v Kirkúku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám