Hlavní obsah

Zadržovaný íránský diplomat je zraněný, potvrdil Červený kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Íránský vyslanec Džalál Šarafí má na těle řadu zranění, jež podporují jeho tvrzení, že byl v Iráku mučen. Jeho poranění viděl ve středu nejvyšší představitel Mezinárodního výboru červeného kříže v Iráku Peter Stoeker.

Článek

Šarafí byl zadržen v únoru. Na svobodu se dostal minulý týden, den předtím, než Íránci propustili 15 zadržovaných britských námořníků. [celá zpráva]

Po svém propuštění obvinil v íránských médiích americkou zpravodajskou službu CIA, že jej mučila "celý den a noc".

I na televizních záběrech bylo patrné, jaké druhý sekretář íránského velvyslanectví v Bagdádu utrpěl zranění. V chodidlech měl vyvrtané díry, dále pak měl zlomený nos, poraněné ucho, krk a záda.

Stoecker potvrdil, že Šarafí, kterého viděl v nemocnici, má zraněná záda, nohy a nos. Protože však není sám Stoecker lékař, nemohl říci, zda zranění vznikla následkem mučení.

Šarafí obvinil CIA, že nechala zorganizovat jeho únos, který provedli iráčtí agenti. Američané podíl na únosu popřeli. "Spojené státy neměly nic společného se zadržením Šarafího a vítáme jeho návrat do Íránu," uvedl minulý týden mluvčí Bílého domu Gordon Johndroe. I nejmenovaný americký zpravodajec popřel mučení slovy: "CIA nepoužívá mučení."

Šaráfí byl podle svědků unesen muži v uniformách irácké armády. [celá zpráva]

USA obviňují Írán z vměšování v Iráku

Irán si stěžuje na postup Američanů vůči svým diplomatům od ledna, kdy američtí vojáci vnikli do úřadu íránského konzulátu v severoiráckém městě Irbíl a zadrželi jeho pět zaměstnanců. USA popíraly, že by šlo o diplomaty, jak tvrdil Teherán. [celá zpráva]

Washington Írán viní z vměšování do situace v Iráku a z podpory povstalců bojujícím proti americkým vojákům v Iráku. Iráčtí vzbouřenci dostávají od svého východního souseda nejen zbraně, ale podle amerických informací v Iráku dokonce působí Íránci. Právě oni mají podnikat nejbrutálnější útoky. [celá zpráva]

Írán školí Iráčany v užívání vysoce účinných výbušnin. Řekl to ve středu mluvčí americké armády William Caldwell. Podle něj jsou v Iráku k dispozici výbuchem formované íránské projektily, schopné prorazit pancéř o tloušťce až 100 milimetrů. Ty zabily od roku 2004 až 170 amerických vojáků.

"Víme, že jsou tyto zbraně pašovány do Iráku a že v Íránu se lidé mohou naučit je sestavit a použít. Z výslechu osob, které jsme zadrželi, vyplývá, že výcvik stále trvá," řekl Caldwell.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám