Hlavní obsah

Zadržovaní britští námořníci se z Íránu vrátili do vlasti

TEHERÁN

Patnáct britských námořníků, které od 23. března zadržoval Írán, přístálo krátce po 13. hodině v Londýně. Z Teheránu odletěli ve čtvrtek ráno v 8 hodin místního času (6:30 SELČ). Ve středu jejich propuštění oznámil íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád s tím, že jde o dar Británii k Velikonocům. Ve středu večer se námořníci setkali s britským velvyslancem v Íránu i íránským prezidentem, kterému poděkovali.

Článek

Vojáci odletěli linkovým spojem British Airways. Na teheránské letiště je přivezly dva minibusy, které doprovázeli příslušníci elitních revolučních gard.

Tři námořníci ještě v noci poděkovali v íránské televizi prezidentovi Mahmúdu Ahmadínežádovi, že je propustil. Felix Carman se obrátil k iránskému lidu se slovy: "Mohu pochopit, proč jste byli uraženi tím, že jsme vnikli do vašich vod. Rád bych řekl, že to nemělo ublížit íránskému lidu."

Na záznamu mluví i jediná žena mezi námořníky Faye Turneyová, kterou Írán sliboval propustit již dříve. Turneyová, která měla na hlavě šátek, uvedla, že s vojáky bylo zacházeno dobře, ale že "by bylo hezké vrátit se domů a vidět rodinu". Ještě dodala: "Děkujeme, že nás necháte jít a omlouváme se za naše činy."

Británie se omluvila

Ahmadínežád ve středu trval na tom, že Britové vnikli do íránských výsostných vod. [celá zpráva] Posádka britské lodě byla zajata íránskou pobřežní stráží 23. března, když nedaleko iráckých břehů rutinně kontrolovala plavidlo podezřelé z pašování zboží. [celá zpráva] Londýn od počátku tvrdil, že jeho námořníci se v okamžiku zadržení nacházeli v iráckých vodách.

Britský premiér Tony Blair podle agentury řekl, že Británii se podařilo zajistit propuštění námořníků bez jakékoliv "transakce" a popřel souvislost s Íránci zadržovanými v Iráku.

Írán dosáhl "svých cílů" , řekl hlavní poradce íránského duchovního vůdce Alího Chameneího Alí Akbar Velajátí. Británie zaslala Teheránu omluvný dopis, prohlásil.

Reklama

Související články

Írán chce soudit britské námořníky

Írán hrozí, že postaví před soud patnáct britských námořníků, které zadržel v pátek. Chce je obvinit z nezákonného vniknutí na íránské území. Britský premiér...

Výběr článků

Načítám