Hlavní obsah

Čtyři američtí vojáci zahynuli při atentátech v Iráku

BAGDÁD/KIRKÚK

Tři američtí vojáci byli v pondělí zabiti v Iráku při sebevražedném útoku v Kirkúku na severu země. Při výbuchu nálože umístěné na nákladním automobilu zahynulo i 12 Iráčanů včetně devíti dětí. Mohutný výbuch zranil dalších 192 osob, většinou dětí ze základní školy. Jeden příslušník americké námořní pěchoty v pondělí padl také v irácké provincii Anbár.

Článek

Řidič auta najel do betonových bariér u policejní stanice. Pak odpálil nálož pod podlahou vozu. Exploze zničila sedm okolních budov a zapálila na 35 automobilů. [celá zpráva]

Použil podobný způsob jako minulý týden atentátník v Tal Afaru, který zabil 152 osob. [celá zpráva] Tomu se však podařilo proklouznout kontrolou.

Jeden příslušník americké námořní pěchoty v pondělí padl také v irácké provincii Anbár, která patří k nejneklidnějším v Iráku. Od března 2003, kdy začala Spojenými státy vedená invaze do Iráku s cílem svrhnout režim Saddáma Husajna, bylo v této zemi zabito 3253 amerických vojáků a členů vojenského personálu.

Prezidentský kandidát McCain navštívil bagdádské tržiště

Provincii Anbár v úterý navštívil americký republikánský senátor John McCain. Senátor, který je kandidátem prezidentských voleb v příštím roce a zastáncem vyslání posil do Iráku, se setkal s policisty a kmenovými představiteli.

McCain je v Iráku už několik dní a v neděli navštívil - v doprovodu početné ochranky - tržiště v Bagdádu.  Po návštěvě Bagdádu řekl, že je "obezřetně optimistický". Jeho cesta byla údajně důkazem zlepšující se bezpečnosti v iráckém hlavním městě, kde americké a irácké síly vedou rozsáhlou bezpečnostní operaci.

Za svůj krok, při němž si s několika stánkaři potřásl rukou a arabsky je pozdravil, ale podle agentury AP příliš velké sympatie nesklízí. "Jenom si z nás dělají legraci. Tyhle návštěvy jsou v jejich zájmu, ne v našem," soudí Džaafar Músá Sámir, dvaačtyřicetiletý prodavač elektroniky, který McCainově návštěvě bagdádského tržiště přihlížel. "Copak si myslí, že když přijde a pronese několik špatně vyslovených arabských slov, že je budeme milovat?"

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám