Hlavní obsah

Zatčení britští námořníci se všichni v íránské televizi přiznali

TEHERÁN/LONDÝN

Íránská televize v pondělí odvysílala nové záběry se všemi 15 zadržovanými britskými námořníky. Skupina se na nich přiznává, že předminulý pátek vstoupila bez povolení do íránských vod. Londýn záznam, stejně jako ty předchozí, považuje za skandálně vykonstruovaný a vynucený. Informovala o tom BBC.

Článek

V souvislosti se zadržením 15 britských námořníků demonstrovalo v neděli před budovou britského velvyslanectví v Teheránu asi 200 íránských studentů. Podle očitých svědků házeli na budovu petardy, zápalné lahve a kamení a z areálu velvyslanectví začal krátce nato stoupat dým. Požadovali také vypovězení britského velvyslance, skandovali "Smrt Británii a USA!" a ambasádu označovali za "hnízdo špiónů".

Policie jim nicméně zabránila proniknout blíž k oplocení mise. Britské ministerstvo zahraničí oznámilo, že při akci nedošlo ke zraněním, ani ke způsobení škod.

Krizi odjede řešit zvláštní vyjednavač

Námořníci byli pro údajný průnik do íránských vod zajati 23. března. [celá zpráva] Teherán je od té doby drží na neznámém místě. Londýn ovšem už odpověděl na íránskou nótu a chce vyslat do Íránu vysoce postaveného činitele námořnictva, který bude pověřen vyjednat s Teheránem kompromis vedoucí k propuštění zajatců.

Britský ministr obrany Des Browne v neděli řekl, že Británie jedná o zajatcích přímo bilaterálně s Íránem. "Úzkostlivě se snažíme, abychom tu záležitost vyřešili co nejrychleji a diplomatickými prostředky. Podřizujeme tomu veškerou snahu," řekl Browne televizi BBC. "Navázali jsme přímou dvoustrannou komunikaci s Íránci," dodal bez detailů.

Obě země si již k incidentu vyměnily nóty, jejich obsah ale není znám. Nedělník Sunday Telegraph nicméně napsal, že Británie ve své nótě naznačila ochotu zavázat se, že britské námořnictvo nevpluje do íránských vod bez předchozího povolení. Nejmenovaný činitel britského ministerstva obrany listu sdělil, že plán budí určitou naději na posun v krizi. 

Nedělní demonstrace před britskou ambasádou v Teheránu. Foto: ČTK/AP

Nedělník Sunday Times uvedl, že propuštění zajatců závisí na vyřešení mocenského boje v íránské generalitě. Vrchní velitel Revolučních gard, generál Jahjá Rahím Safáví prý již v pátek varoval, že se krize vymyká z pod kontroly, a vyzval vedení země, aby v zájmu snížení napětí v regionu Brity okamžitě propustilo. Sklidil za to ale ostrou kritiku politického vůdce Revolučních gard, Jadolláha Džávaního, který obvinil Safávího ze slabosti a liberálních tendencí a uvedl, že jeho postoj "hraničí s vlastizradou".

Generál z Falkland kritizoval zajaté

Sunday Telegraph také prozradil, že generála Juliana Thompsona, který před 25 lety velel při válce o Falklandské ostrovy s Argentinou, rozlítilo, že se britští vojáci vzdali Íráncům bez boje.

Britská verze událostí

1. Skupina námořníků kontrolovala obchodní loď v iráckých vodách asi 1,7 námořní míle (asi 3 km) od námořní hranice s Íránem.

2. Jejich domovská loď fregata HMS Cornwall se nacházela jihovýchodně od místa, rovněž v iráckých výsostných vodách.

3. Írán na stížnosti britské vlády kvůli zatčení námořníků odpovídá Londýnu, že kontrolovaná obchodní loď se nacházela jinde.

4. Británie podotýká, že i toto místo se nachází v iráckých vodách. Teherán následně přichází s novým upřesněním pozice, tentokrát v íránských vodách.

Podle průzkumu veřejného mínění zveřejněného agenturou ICM je britské obyvatelstvo rozděleno v názoru, zda by se mělo v krajním případě pro záchranu vojáků použít síly. Zatímco 48 procent jich je proti, 44 by se silovým řešením souhlasilo. Jen sedm procent se domnívá, že by se Británie měla již dávno k vojenské intervenci chystat. Plných 66 procent věří, že premiér Tony Blair a ministryně zahraničí Margaret Beckettová krizi nakonec úspěšně vyřeší.

Reklama

Související články

Írán chce soudit britské námořníky

Írán hrozí, že postaví před soud patnáct britských námořníků, které zadržel v pátek. Chce je obvinit z nezákonného vniknutí na íránské území. Britský premiér...

Výběr článků

Načítám