Hlavní obsah

Izraelský premiér pojmenoval palestinského premiéra teroristou

JERUZALÉM

Izraelský premiér Ehud Olmert označil palestinského premiéra Ismáíla Haníju z hnutí Hamás teroristou. Šéf izraelské vlády zároveň Haníju obvinil z toho, že osobně převedl přes milión dolarů ozbrojencům na provádění útoků proti Izraeli.

Článek

"Haníja převedl přes milión dolarů skupině teroristů, aby mohli páchat teroristické akce proti izraelským občanům. Je to terorista. Máte tu teroristu, který je nyní premiérem palestinské správy," řekl Ehud Olmert magazínu Time.

Zmíněné peníze podle Olmerta pocházely zvenčí, mimo palestinská území, a byly převedeny jednomu z ozbrojených křídel Hamásu [profil] "k výslovnému účelu provádění teroristických akcí".

Nejmenovaný izraelský bezpečnostní zdroj potvrdil agentuře Reuters přesvědčení, že Haníja [profil] byl přímo zapojen do rozhodnutí o transferu peněz, který proběhl v minulých týdnech. Peníze nepocházely od palestinské vlády, řekl zdroj Reuters.

Izrael bude s palestinskou vládou jednat, když uzná jeho status

Ehud Olmert [profil] po vzniku palestinské vlády národní jednoty tvořené zástupci Fatahu [profil] palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse [profil] a radikálního Hamásu v polovině března řekl, že bude nový palestinský kabinet ignorovat. Ten totiž odmítá uznat právo na existenci státu Izrael a nezříká se ani násilí vůči němu.

Izraelský premiér přesto v pátek kladně zareagoval na výzvu účastníků summitu Ligy arabských států, aby se obnovila jednání o míru na Blízkém východě. [celá zpráva] Arabské země chtěly oživit jejich vlastní mírový plán z roku 2002.

Podle Olmerta by mohl Izrael dosáhnout dohody s arabskými státy do pěti let. Olmert je připraven vyjednávat se Saúdskou Arábií a dalšími umírněnými arabskými státy, které by podpořily přímé rozhovory s Palestinci.

Anketa

Domníváte se, že by měl svět uznat novou palestinskou vládní koalici hnutí Hamás a Fatah, ačkoliv ta neuznává existenci státu Izrael a nezříká se ani násilí proti Izraeli?
Ano
20,1 %
Ne
79,9 %
Celkem hlasovalo 3271 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám