Hlavní obsah

Při atentátech v Bagdádu a Chálisu zemřelo přes sto lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irácké hlavní město Bagdád i osmdesát kilometrů vzdálený Chális zažily ve čtvrtek krvavé atentáty. Při čtyřech explozích v Chálisu zemřelo padesát lidí a sto jich bylo zraněno, při dvou následujících útocích v Bagdádu zemřelo minimálně 65 osob a 25 jich bylo zraněno. Terči sektářského násilí byli šíité.

Článek

Dva sebevražední atentátníci zaútočili kolem 18:30 místního času (17:30 SELČ) na trhu ve čtvrti Šaab na severovýchodě irácké metropole. Lékaři z místní nemocnice řekli fotografovi agentury Reuters, že zabito bylo 65 lidí a neupřesněný mnohem vyšší počet osob byl zraněn.

"Tržiště bylo velice, opravdu velice nacpané lidmi," řekl sedmadvacetiletý Visám Alí, který byl zraněn, když na tržišti nakupoval. "Byly tam dvě nálože v autech a lidé začali umírat. Viděl jsem hlavy oddělené od těl a utrhané nohy."

Nejméně v jednom případě útočníci použili auto plné výbušnin, v druhém případě podle policie zaútočil atentátník s náložemi na těle.

Atentát oba spáchali přestože v Bagdádu pokračuje operace na zajištění bezpečnosti, jíž se účastní na 30 000 amerických vojáků.

Útok v Chálisu

Policie uvedla, že v Chálisu ležím severně od Bagdádu v provincii Dijala  jedno auto explodovalo u banky, další u mešity, třetí u kontrolního stanoviště a čtvrté u soudu. "Byl velký výbuch poblíž jednoho z obchodů," uvedl pro agenturu Reuters Alí Sadík žijící v převážně šíitském Chálisu. "Praštil jsem sebou na zem a zakryl si hlavu rukama. Vzduch byl plný prachu a kouře. Během minut jsem slyšel další výbuch a pak třetí," dodal s tím, že viděl osm těl ležících u čtyř zničených obchodů.

Nejméně v jednom případě útočil sebevražedný atentátník

V Tal Afaru zemřelo jíž 155 lidí

Pravděpodobně jde o další projev brutálního sektářského násilí, které rozpoutal úterní atentát v severoiráckém Tal Afaru, při němž zahynulo 85 osob a přes dvě stě jich bylo zraněno. Jedna z mohutných náloží byla v autě, které přiváželo potraviny. [celá zpráva]

Jako odvetu v noci šíité zaútočili na sunnitskou čtvrť a zabili 70 osob. Útoku se účastnili i policisté a sunnitský viceprezident vyzval ve čtvrtek vládu, aby zabránila podobným případům sektářské msty. Guvernér provinci Ninive, kde leží Tal Afar sdělil, že policisté, kteří se odvety účastnili, byli zadrženi. Záhy je však pustili na svobodu, aby se zabránilo nepokojům.

Premiér Núrí Málikí nařídil zahájit vyšetřování, zda se policisté skutečně účastnili odvetných útoků.

Reklama

Související články

V iráckém Tal Afaru zemřelo skoro 50 lidí

Zatímco irácký parlament projednává návrh zákona, který má umožnit zaměstnat ve vládních úřadech členy strany Baas bývalého prezidenta Saddáma Husajna, zemřelo...

Výběr článků

Načítám