Hlavní obsah

Americký Senát je pro stažení z Iráku do března 2008

– WASHINGTON

Americký Senát v úterý v rámci hlasování o financování války v Iráku podpořil 31. březen příštího roku jako datum odchodu amerických bojových jednotek z Iráku. Zablokoval snahu republikánů ze zákona vypustit odstavec o datu odchodu. Sněmovna reprezentantů už v pátek odsouhlasila, aby se vojáci stáhli do 1. září 2008. Americký prezident přitom odmítá stanovit datum odchodu. Podle demokratů výsledek hlasování ukazuje snahu ukončit čtyřletou válku v Iráku.

Článek

"Tato válka nestojí za jedinou další kapku americké krve," prohlásil demokratický senátor Harry Reid. "Je to občanská válka, chronická občanská válka, prezident by měl změnit (strategii), a tento text tomu pomůže."

Podle Senátu by se vojáci měli začít stahovat do 120 dnů a stažení ukončit v březnu příštího roku. V zemi by zůstal jen omezený americký kontingent, který by se soustředil na výcvik iráckých vojáků i policistů a boj s al-Kajdá.

"Je to silné poselství, které podtrhává rozhodnutí Sněmovny reprezentantů a odráží zdrcující roztrpčení amerického lidu," uvedl další demokrat Jack Reed.

Narazil na páteční rozhodnutí dolní komory Kongresu, která schválila svou verzi tohoto zákona o financích válečných výdajů, která jako závazné datum pro stažení všech vojáků z Iráku stanoví 1. září 2008. [celá zpráva]

Republikáni jsou roztrpčeni

Šéf republikánské menšiny v Senátu Mitch McConell uved, že takto se stanovilo "datum porážky" ve válce. Shodl se s republikánským senátorem Johnem McCainem, který prohlásil, že kdyby se USA stáhly z Iráku "předčasně, bylo by to vítězství teroristů".

Jakékoliv konkrétní datum stažení by znamenalo "stanovit datum kapitulace, což by mělo obrovské následky pro budoucnost Iráku, bezpečnost Blízkého východu i Ameriky", řekl McCain.

Spor s Bushem

Výsledky hlasování obou komor ukazují, že se Kongres brzo střetne s prezidentem Georgem Bushem o válku v Iráku. Konečné hlasování o zákonu by se mělo uskutečnit ještě tento týden. Texty návrhů obou komor musí být sladěny, než bude konečná verze předložena Bushovi. Nicméně Bush dal několikrát najevo, že bude vetovat jakoukoliv legislativu, která by financování spojovala s přesným datem stažení z Iráku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám