Hlavní obsah

Abbás a Olmert se sejdou každé dva týdny

Právo, CNN, DPA, ms

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Blízkovýchodní turné ministryně zahraničí USA Condoleezzy Riceové přináší ovoce - šéfka diplomacie USA v úterý oznámila, že se izraelský premiér Ehud Olmert a palestinský prezident Mahmúd Abbás budou pravidelně scházet každých 14 dní. Dodala, že sama se dialogu příležitostně zúčastní.

Článek

"Obě strany začnou rovněž hovořit o politickém horizontu, který by měl vyústit ve vznik samostatného palestinského státu v souladu s ‚cestovní mapou‘," řekla Riceová s tím, že k rozhýbání zablokovaných rozhovorů byl nutný "nový přístup". Neupřesnila však, čeho konkrétně se tento posun týká.

Mírový proces je možné završit ještě za Bushe

Ministryně se v předvečer summitu Ligy arabských států rovněž nechala slyšet, že je možné ukončit mírové rozhovory mezi Izraelem a palestinskou samosprávou ještě ve funkčním období prezidenta George W. Bushe, tedy do necelých dvou let. Riceová přijela do oblasti během čtyř měsíců již čtyřikrát - to pouze dokresluje, jakou důležitost Bushova administrativa mírovému procesu přikládá.

Dohody mezi Palestinci a Izraelci jsou však stále v nedohlednu - sama Riceová prohlásila, že obě strany rozhodně nestojí před podpisem historické smlouvy, ale že jde pouze o "budování atmosféry důvěry". Původně se její tisková konference měla uskutečnit již v pondělí, izraelské úřady však nesouhlasily s tím, že chce prohlásit, že Abbás a Olmert povedou "mírové rozhovory" - těm totiž musí předcházet shoda nad hranicemi budoucího palestinského státu nebo dohoda o statusu palestinských uprchlíků. Přes tato úskalí se zatím vyjednavači nedokázali nikdy přenést.

Riceová také vyzvala okolní arabské státy, aby se do procesu aktivněji zapojily, Olmert už v minulosti oznámil, že židovský stát je ochoten jednat o saúdskoarabském návrhu z roku 2002.

Reklama

Výběr článků

Načítám