Hlavní obsah

V Egyptě hlasují o sporných změnách ústavy

KÁHIRA

V Egyptě se v pondělí hlasuje v referendu o dodatcích k ústavě, které jsou kritizovány, neboť oklešťují řadu práv. Opozice tvrdí, že mění Egypt v policejní stát a Amnesty International dodává, že představují největší erozi lidských práv v zemi za posledních 26 let.

Článek

Opozice, sekulární i muslimská, vyzvala voliče k bojkotu referenda. Mezi 34 dodatky je například zákaz zakládat politické strany, které stojí na náboženství. Podle opozice dodatky také umožní machinace s volebními lístky. Změna ústavy by umožnila přijmout nový volební zákon, kdy by už nebylo nutné právního dozoru při sčítání hlasů z každé urny.

V posledních volbách silně posílilo Muslimské bratrstvo, které se stalo nejsilnější opoziční silou v zemi. To v neděli uspořádalo několik protestů.

Vláda tvrdí, že změny ústavy prohloubí demokracii a umožní zavést zákon proti terorismu, který by vystřídal nouzová nařízení z roku 1981. Ta dala policii širokou pravomoc při zatýkání a sledování podezřelých. Podle opozice by však právě tento zákon mohl dále omezit základní osobní práva jednotlivce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám