Hlavní obsah

Irácká vláda tajně vyjednává s povstaleckými skupinami

BAGDÁD

Irácká vláda Núrího Málikího již několik měsíců tajně vyjednává s některými veliteli sunnitských ozbrojených skupin a snaží se je dotlačit ke složení zbraní. Sdělil to ministr pro národní dialog a obnovu Saad Júsuf Muttálibí.

Článek

O jaké skupiny jde, ale nesdělil, pouze ujistil, že vláda nejedná s odnoží organizace al-Kajdá a s věrnými popraveného diktátora Saddáma Husajna. Bývalí členové vládní strany Baas se ale rozhovorů účastní.

Muttálibí řekl, že jednání prozatím ztroskotala - vzbouřenci jsou sice ochotni složit zbraně, výměnou však požadují písemný plán stažení amerických jednotek. Vláda ale trvala na tom, že odchod bude následovat až poté, co bude zajištěna bezpečnost země.

Šíitské milice se prý rozpadají

Irácký premiér Núrí Málikí se ve čtvrtek sešel také Ahaadem Šibáním, předním mužem radikálních šíitských milicí duchovního Muktady Sadra. [celá zpráva] Přítomnost Šibáního, kterého poslední dva roky věznila americká armáda, v blízkosti iráckého premiéra signalizuje také možné odštěpení umírněnější skupiny šíitů od radikálních složek.

To potvrdili agentuře AP dva nejmenovaní velitelé mocné Mahdího armády (MA) šíitského klerika Muktady Sadra. Podle velitelů se už nejméně tři tisíce ozbrojenců objevily "na výplatní pásce" sousedního Íránu. Další podstupují u sousedů výcvik a pobírají za to údajně 200 dolarů coby "stipendium".

USA v minulých týdnech několikrát obvinily íránský režim, že poskytuje iráckým vzbouřencům moderní zbraně - především protitankové střely, kterým pancíře amerických tanků nejsou schopné odolat. Spojenci předpokládají, že kvůli íránským dodávkám přišlo o život nejméně 170 vojáků.

Informace, že se Mahdího armáda začíná rozpadat, americké stratégy velmi znepokojila. Zatímco jedno z křídel se snaží o uklidnění a dohodu s centrální vládou Núrího Málikího, řada dalších se naopak stále více radikalizuje a útočí na spojenecká vojska na vlastní pěst.

Odpadlíci mohou mít na svědomí poslední útoky v Bagdádu

Podle vyjádření velitelů Mahdího armády se většina posledních útoků v šíitské čtvrti Sadrovo město na východě Bagdádu může připisovat právě odpadlíkům. To naznačuje, že se malé ozbrojené buňky mohou stát pro stabilizaci Iráku a především Bagdádu mnohem větším nebezpečím než pevně organizovaná šíitská "armáda".

Velitelé MA a zpráva tajných služeb, kterou dostal na stůl také Málikí, uvádějí, že hlavou odštěpeneckého hnutí má být Kaís Chazálí, mladý duchovní, který vystupoval do roku 2004 coby Sadrův pobočník.

Reklama

Související články

V Iráku znovu zabíjely série výbuchů

Nejméně 18 lidí bylo v pondělí zabito a téměř čtyři desítky utrpěly zranění po sérii pěti pumových útoků v severoiráckém městě Kirkúk. Násilnosti se nevyhnuly...

Výběr článků

Načítám