Hlavní obsah

Boje mezi pákistánskými radikály si vyžádaly přes 100 obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VANA

V západním Pákistánu zemřelo nejméně 106 osob při bojích, které propukly v pondělí mezi dvěma radikálními islámskými skupinami. Informovaly o tom tamní úřední zdroje. Do konfliktu se ve středu zapojilo také pákistánské dělostřelectvo.

Článek

Potyčky vypukly poté, co kmenový vůdce v provincii Jižní Vazíristán uzavřel spojenectví s pákistánskou armádou a nařídil odzbrojit oddíl uzbeckých extremistů údajně napojených na síť mezinárodního terorismu. A to i přesto, že doposud tento vůdce podporoval afghánské hnutí Tálibán. Uzbečtí ozbrojenci se ale začali bránit.

Při střelbě zahynulo podle místních úřadů 78 uzbeckých radikálů. Mluvčí pákistánské armády oznámil, že armádní dělostřelci pálili po skupině, která napadla vojenský tábor ve Vaně.

Pákistánská vláda se pokouší v poloautonomních oblastech uzavírat dohody s místními kmeny. Na základě těchto dohod jim slibuje volnost výměnou za to, že vyženou cizí ozbrojence. Islámábád se tak snaží plnit závazky, které dal USA v rámci boje proti mezinárodnímu terorismu.

Reklama

Související články

Další bombový útok zabil v Pákistánu 15 osob

Patnáct lidí zabil v sobotu výbuch poblíž mešity v pákistánském Péšávaru. Dalších 30 osob utrpělo zranění. Většinu obětí tvoří policisté, informovaly tamější...

Výběr článků

Načítám