Hlavní obsah

Čtyři roky po invazi je stabilní Irák jen vizí

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

V úterý uplynuly čtyři roky od americko-britské invaze do Iráku, která zkoušené zemi stále nepřinesla kýženou stabilitu a prosperitu, i když podle odhadů stála Američany už přes 360 miliard dolarů. Prezident George W. Bush v pondělí prohlásil, že je to těžká válka, ale podle něj je možné ji vyhrát. Operace v Bagdádu, jak řekl, je teprve v počátcích.

Článek

"Je teprve v úvodních fázích," podotkl Bush, jemuž Irák srazil oblibu na rekordně nízkou úroveň, a upozornil, že ji nelze měřit na dny a týdny, ale že může trvat několik měsíců.

Bush však v pondělí nemohl nabídnout výrazný pokrok. Iráčané dál umírají po desítkách denně a počet amerických vojenských ztrát se přiblížil k 3 500. Podle nejnovějšího průzkumu podpora války mezi Američany klesla od roku 2003 z 72 na 32 procent.

Konflikt vyvolal i politickou válku v samotných USA

Zatímco roztržka s řadou spojenců kvůli útoku na Irák byla jakž takž zažehnána, averze ke konfliktu je pro evropské metropole příznačná. Vyvolal ale i politickou válku v USA samých a od roku 2002 ovlivnil troje volby.

Dnes je už zřejmé, že sehraje i napřesrok roli i při volbě prezidenta. Další příslovečnou kapkou oleje do ohně bylo rozhodnutí Bushe přisunout do krizových oblastí v Bagdádu a jinde v Iráku dalších více než 20 tisíc vojáků.

Nálady Američanů ilustrovala i víkendová vlna protiválečných demonstrací v řadě velkých měst, a včerejší ve Washingtonu, kde se mezitím schyluje k další bitvě. Tentokrát mezi Bushem a Kongresem ovládaným demokraty. Minulý týden v Senátu při schvalování rozpočtu pro válečné operace žádali, aby byl kontingent z Iráku stažen už k březnu 2008.

To vzhledem k jejich jen těsné většině nakonec neprošlo. Ve Sněmovně reprezentantů ale chtějí tento týden v obdobném zákonu prosadit odchod hlavních sil k 1. září 2008 a šanci mají nepoměrně větší.

Trpělivost se tenčí

I když by však mohli jen stěží přehlasovat Bushovo veto, k němuž je potřebná nejméně dvoutřetinová většina v obou komorách Kongresu, snaží se prezident tuto konfrontaci odvrátit, aby před voliči i světem neukázal, že nemá podporu.

Bush včera demokraty vyzval, aby mu bez odkladu předložili zákon, jenž poskytne vojskům vše, co potřebují, včetně možnosti reagovat na vývoj situace. Opět varoval, že předčasné vyklizení bojiště by mělo vážné bezpečnostní důsledky.

Prezident má částečně pravdu, a invaze tak drží v šachu i její odpůrce. Nicméně trpělivosti už moc nezbývá. "Říkají (Bílý dům), že chceme řídit detaily. Oni je řídili tak špatně, že vystavili velitele nemožným situacím," prohlásil válečný veterán, demokratický poslanec Sněmovny John Murtha.

Není pochyb, že prezident a jeho tým od počátku podcenili situaci v Iráku a problémy s jeho stabilizací. Nyní - necelé dva roky před odchodem z Bílého domu - z řady svých postojů slevili a dokonce zasedli za jeden konferenční stůl s iráckými sousedy Sýrií a Íránem, byť ještě s řadou dalších zemí.

Statistika obětí války v Iráku roste

Počty vojenských i civilních obětí války stále prudce rostou. Přibývá jich zejména mezi řadovými Iráčany a podle dostupných odhadů se pohybují v desítkách tisíc.

Vojáci:

USA - 3 457 (kromě zabitých evidují nejméně 24 tisíc zraněných), Británie - 134, Itálie - 32, Polsko - 19, Ukrajina - 18, Bulharsko - 13, Španělsko - 11, Dánsko - 6, Salvador - 5, Slovensko - 4, Litva - 3

Po dvou mrtvých vojácích registrují Austrálie, Estonsko, Nizozemsko, Rumunsko a Thajsko.

Po jednom přislušníkovi ozbrojených sil ztratily Fidži, Maďarsko a Kazachstán. Do celkových ztrát statistiky zahrnují také oběti z řad civilních zaměstnanců všech vyslaných kontingentů - tedy 647.

Civilisté:

Iráčané - 55 až 62 tisíc

Novináři - 93

Mediální týmy - 37

Humanitární a jiné skupiny - 82

Bush je nucen hrát vabank, což nemůže do nekonečna. Je přitom velkou měrou závislý na tom, zda šíitská většina uvede do života dohodnuté ústavní reformy a způsob vládnutí, které uspokojí i menšinové sunnity a také Kurdy.

Reklama

Související témata:

Související články

Bush a Blair by mohli být souzeni za Irák

Americký prezident George Bush a britský premiér Tony Blair by se mohli zodpovídat ze svých činů v souvislosti s válkou Iráku před Mezinárodním trestním soudem...

V Iráku znovu zabíjely série výbuchů

Nejméně 18 lidí bylo v pondělí zabito a téměř čtyři desítky utrpěly zranění po sérii pěti pumových útoků v severoiráckém městě Kirkúk. Násilnosti se nevyhnuly...

Výběr článků

Načítám