Hlavní obsah

Palestinský parlament schválil vládu Fatahu a Hamásu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

Palestinský parlament v sobotu odpoledne vyslovil důvěru nové vládě národní jednoty, kterou vytvořila hnutí Hamas a Fatah. Předseda samosprávy Mahmúd Abbás v úvodním projevu odmítl "jakoukoli formu násilí" a vyzval k vyjednávání s Izraelem.

Článek

Abbás doufá, že svět novou koalici uzná a zruší finanční sankce, které zavedl vůči minulé, jednobarevné vládě Hamásu. "Doufám, že nová vláda získá přízeň v arabských zemích a jinde ve světě a že se to projeví konkrétním způsobem, totiž zrušením embarga," řekl Abbás.

Ismáíl Haníja, který vedl minulý kabinet a povede i ten příští, v projevu, v němž seznámil zákonodárce s vládním programem, řekl, že hlavním cílem je směřovat k palestinskému státu. Měl by vzniknout na západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy, tedy na územích, která Izrael zabral ve válce v roce 1967.

Podle agentury Reuters se k hlasování dostavilo 87 ze 132 členů parlamentu. V Izraeli je vězněno 41 zákonodárců, z nich 37 členů Hamásu.

Vláda bude mít 25 členů: 12 z nich patří k Hamasu, šest k Fatahu, zbytek jsou nezávislí nebo členové jiných stran. Osm ministrů Hamasu si funkci udrželo z minulé vlády. Dva rezorty byly svěřeny ženám - obě pocházejí z Betléma, jedna je členkou Fatahu, druhá je nezávislá. Nová koalice je jedenáctou palestinskou vládou od roku 1994, kdy vznikla palestinská samospráva.

Izrael vyloučil spolupráci

Vzhledem k cestovním omezením, která izraelské úřady vůči Palestincům uplatňují, parlament souběžně zasedal v Gaze a Ramalláhu a jednání bylo propojeno videopřenosem: z 87 poslanců, kteří se dohromady tohoto zasedání zúčastnili, získal kabinet podporu 83 členů parlamentu. Izrael již spolupráci s novou palestinskou vládou vyloučil.

"Nechystáme se spolupracovat s touto (palestinskou) vládou," prohlásila mluvčí izraelského premiéra Ehuda Olmerta Miri Eisinová. "Tato vláda neuznává naši existenci, neuznává (dřívější) dohody a především se nijak nezřekla teroru," komentovala mluvčí Haníjova slova.

Reklama

Související témata:

Související články

Hamás s Fatahem dohodly vládu národní jednoty

Palestinské strany Hamás a Fatah se v Saúdské Arábii dohodly na složení budoucí společné vlády národní jednoty. Nevyřešená je však stále otázka vládního...

Výběr článků

Načítám