Hlavní obsah

Íránský generál záhadně zmizel v Turecku

Právo, Břetislav Tureček

Írán už měsíc pohřešuje jednoho z nejzasvěcenějších mužů svého bezpečnostního aparátu: bývalého náměstka ministra obrany, generála ve výslužbě Alí Rezá Asgharího (63). Prominent, který díky minulosti velitele revolučních gard i vládní pozici mohl mít vynikající informace o íránských tajných službách, činnosti v Iráku i o jaderném programu, zmizel při soukromé návštěvě Turecka.

Článek

"Patrně ho unesly západní výzvědné služby," řekl v úterý šéf íránské policie generál Esmáíl Ahmadí Mokaddam agentuře IRNA. 

Dopadl jako Eichmann a Vanunu?

Panarabský deník aš-Šark al-avsat však s odvoláním na anonymní zdroje napsal, že Asgharí přeběhl do USA a že si s sebou vzal i "svá tajemství". Britský deník The Daily Telegraph v pondělí uvedl, že by k nim mohly patřit i informace o jedné z nejbolestivějších otázek izraelské historie: o osudu letce Rona Arada, jenž spadl v roce 1986 nad Libanonem, zajaly ho šíitské milice a někteří Izraelci dodnes věří, že stále žije - v supertajném vězení v Íránu.

Izraelský analytik íránského původu Meir Javedanfar Právu ve středu řekl, že obě verze jsou jen spekulacemi a zůstanou jimi, dokud nějaká země nepotvrdí Asgharího zběhnutí nebo naopak zajetí. "Zajímavé ale je, že podle tureckých úřadů zemi vůbec neopustil, takže nelze vyloučit, že byl ven propašován. Nestalo by se to poprvé - izraelský Mosad tajně vyvezl nacistu Eichmanna z Argentiny i jaderného technika Vanunua z Itálie," připomněl.

"Írán má díry v kontrašpionáži"

Asgharí, jenž byl náměstkem do roku 2005, tedy ještě za vlády prezidenta Chátamího, měl podle íránského serveru Báztáb počátkem února předplacený pokoj v luxusním istanbulském hotelu Ceylan. Tam ale vůbec nepřijel a ubytoval se diskrétně v hotýlku Ghilan. Zde si po příletu ze Sýrie uložil zavazadla, vyšel do ulic a od té doby o něm nikdo neví.

V lednu zemřel za záhadných okolností přední vědec íránského jaderného programu Ardešír Hosejnpúr. Zatímco Teherán hovořil o nešťastné náhodě, blízkovýchodní tisk široce probíral možnost, že se fyzik stal obětí vražedného komanda Mosadu, neboť Izrael dával opakovaně najevo, že nedopustí, aby Islámská republika získala kapacity k výrobě nukleární zbraně.

"Poslední vývoj ukazuje, že v íránské kontrašpionáži jsou stále větší díry," řekl Javedanfar. "Ačkoli Teherán oba případy retušuje, kauza Hosejnpúr i fakt, že Íráncům beze stopy zmizel tak důležitý člověk, jako je Asgharí, to jen potvrzují," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám