Hlavní obsah

V Iráku našli těla 14 zabitých policistů

BAGDÁD

Irácké úřady v pátek nalezly u Bákuby čtrnáct těl policistů z provincie Dijála, kteří byli pohřešováni od čtvrtka. Zatím není jasné, zda je skutečně usnesli a zabili islámští radikálové, kteří v pátek zveřejnili na webu zprávu, že zadržují 18 rukojmích z ministerstva vnitra v odvetu za znásilnění sunnitské Iráčanky. Hrozili, že je do 24 hodin zabijí.

Článek

Úředník ministerstva vnitra brigádní generál Abdil Karim Chalaf z vraždy čtrnácti policistů obvinil odnož al-Kajda v Iráku. Sdělil, že irácké úřady budou "stíhat vrahy".  Policisté zmizeli krátce poté, co opustili základnu. Příbuzní se jim nemohli dovolat na mobilní telefony.

Pravost sdělení, pro nímž byla podepsaná Islámská irácké republika, se nepodařilo ověřit. Únos radikálové označili za odvetu za čin šíitských policistů, kteří v únoru údajně znásilnili sunnitskou ženu. Prohlášení je doplněno fotografiemi. Na fotografiích připojených k prohlášení je 18 mužů. Mnozí jsou v civilu, se zavázanýma očima a ke košilím mají připnuté doklady, jejichž text ale nelze přečíst.

Podle agentury AFP únosci v prohlášení také pohrozili, že rukojmí po 24 hodinách zabijí, jestliže jim násilníci nebudou vydáni. Čas počítají od zveřejnění informace na internetu. Ve skupině zajatých měly být právě pohřešovaní elitní policisté z provincie Dijála

"Tato požehnaná operace je odpovědí na zločiny, kterých se ti bezvěrci při boji proti sunnitům dopustili. Posledním zločinem těch zrádců bylo znásilnění naší sestry," říká se v prohlášení citovaném serverem Al Bawaba.

Ženy znásilněné vojáky a policisty

Dvacetiletá žena z Bagdádu nedávno prohlásila, že ji 12. února na policejní stanici znásilnili tři policisté. [celá zpráva] Po prohlídce jejího domu ji prý odvedli na policejní stanici a tam ji údajně tři z nich znásilnili. Sunnité její verzi věří, ale vláda, v níž mají většinu šíité, případ nechala bleskově vyšetřit. Premiér Núrí Málikí pak sdělil, že podle vyšetření amerických lékařů žena znásilněna nebyla. Tři podezřelé policisty očistil.

List New York Times ale citoval výpověď sestry, která ji vyšetřovala. Ta u ženy nalezla stopy fyzického a sexuálního násilí.

Znásilnění nedávno oznámila další sunnitka ze severního Iráku. [celá zpráva] Jde o padesátiletou ženu a matku 11 dětí, do jejíhož domu vnikli 8. února vojáci a znásilnili ji. Vůdce jejího kmene to oznámil starostovi severoiráckého města Tal Afar. V tomto případě se viníci přiznali, protože žena je identifikovala. Podle starosty jsou to lidé z jižního Iráku, tedy ze šíitské části země.

Výbuchy v Bagdádu

Výbuch pumy v šíitské čtvrti Bagdádu Sadr City si v pátek vyžádal deset mrtvých a sedmnáct zraněných. Nálož explodovala ve voze zaparkovaném na rušném trhu s automobily. Další nálož zabila v sunnitské čtvrti na jihozápadě Bagdádu jednoho policistu a dva jeho kolegové zraněni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám