Hlavní obsah

Velitel Tálibánu: S Usámou bin Ládinem jsme v kontaktu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Vojenský velitel bývalého afghánského vládního hnutí Tálibán poskytl exkluzivní rozhovor britské televizní stanici Channel 4. Mullah Dadullah v něm potvrdil připravenost stovek příznivců hnutí zahájit na jaře sebevražedné útoky proti silám Severoatlantické aliance (NATO) v zemi. Šéf islámských milicí rovněž řekl, že pravidelně komunikuje s Usámou bin Ládinem.

Článek

"Američané zaseli a teď sklidí dlouhodobou úrodu. Pomstíme se jim, ať už v Afghánistánu, nebo za jeho hranicemi. Sebevražedných mučedníků je nespočitatelně. Stovky se jich zaregistrovaly a jsou připraveny vyrazit, další stovky jsou na pořadníku. Všichni se nemohou dočkat, aby už vyrazili," pověděl Dadullah.

Vojáci NATO se v roce 2006 nesčetněkrát střetli s islámskými povstalci. Nejtěžší střety se udály kolem jižního města Kandaháru. V zemi bylo loni provedeno 139 sebevražedných útoků, pětkrát více než v roce předešlém.

Nová ofenzíva Tálibánu na jaře je spojenci očekávána. [celá zpráva] Kvůli ní navštívil tento týden nečekaně Afghánistán a Pákistán americký viceprezident Dick Cheney. V Afghánistánu unikl pokusu o atentát na jeho osobu. [celá zpráva]

S bin Ládinem si vyměňujeme zprávy

Dadullah britské stanici potvrdil, že si je v kontaktu s Usámou bin Ládinem. "Vyměňujeme si zprávy a sdílíme si své plány. Setkáváme se jen zřídka, jen když potřebujeme prokonzultovat něco důležitého. Pro kohokoliv je teď obtížné se s bin Ládinem setkat, víme ale, že je naživu," řekl Dadullah a dodal: "Jeho spolubojovníci stojí po našem boku, do bitevního pole vyrážíme spolu."

Reklama

Související články

Afghánský vůdce pomohl bin Ládinovi utéct

Bývalý afghánský ministerský předseda Gulbuddin Hekmatjar tvrdí, že před pěti lety jeho oddíly pomohly prvnímu muži al-Kájdy, Usámovi bin Ládinovi uprchnout...

V Afghánistánu zadrželi mluvčího Tálibánu

U pákistánských hranic byl zadržen mluvčí afghánského radikálního hnutí Tálibán. Uvedl to v úterý mluvčí afghánské tajné služby Sajíd Ansari, podle něhož...

Výběr článků

Načítám