Hlavní obsah

Iráčtí i američtí představitelé mají vlastní verze o bombě na hřišti

– BAGDÁD
Novinky, CNN, ČTK, chron.com

Irácké ministerstvo vnitra v úterý informovalo, že v západoiráckém městě Ramádí vybuchla bomba nastražená v automobilu u fotbalového hřiště. Při útoku mělo zahynout 18 dětí. Zprávu ale vzápětí popřela americká armáda. Podle jejího mluvčího provedli výbuch právě Američané a ačkoliv byl kontrolovaný, několik osob utrpělo lehká zranění.

Článek

Údaje Američanů hovoří o 30 lehce zraněných, včetně devíti dětí. Irácké ministerstvo vnitra a irácká státní televize ale přitom hovořili o útoku pumových atentátníků, jehož oběťmi jsou chlapci ve věku 10 až 15 let. Tuto zprávu nejprve převzala světová média.

"Nedokážu si představit, že by v Ramádí došlo k dalšímu útoku týkajícímu se dětí a my bychom o něm nevěděli," řekl k tomu major Jeff Pool z americké armády. Zranění prý utrpěli jen škrábance a odřeniny.

Atentátníci míří na nové cíle

Incident následoval po úterních explozích v obchodu se zmrzlinou, v restauraci a na parkovišti v hlavním městě Bagdádu. Irácká policie se domnívá, že nová vládní opatření a operace spojeneckých vojsk donutila povstalce ke změně taktiky. Ti se nyní zaměřují na jiné cíle než na auta zaparkovaná v ulicích, jak tomu bylo dosud. Podle nových nařízení je totiž na hlavních bagdádských ulicích zákaz parkování.

Terčem útoku se v úterý rovněž stalo město Mosul.

Zadržen podezřelý z pokus o atentát na viceprezidenta

V Iráku stále pokračuje vyšetřování pondělního pokusu o atentát na jednoho ze dvou viceprezidentů, Ádila Abdal Mahdího. [celá zpráva] Úřady prý zadržely v souvislosti s útokem prvního podezřelého. Je jím údajně šéf Mahdího tiskového oddělení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám