Hlavní obsah

Pentagon má plán útoku na Írán do 24 hodin

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Prezident USA George W. Bush chce Íránu zabránit, aby letos na jaře spustil hlavní program obohacování uranu, a v Pentagonu pracuje zvláštní plánovací skupina pro koordinaci případného vzdušného útoku. Ten lze podniknut do 24 hodin po rozhodnutí.

Článek

"Činitelé uvádějí, že prezident Bush je rozhodnut nedat íránskému režimu šanci zahájit pilotní program obohacování uranu plánovaný na letošní jaro," napsal v nejnovějším čísle týdeníku New Yorker reportér Seymour Hersh s odvoláním na nynější i bývalé vojenské představitele USA.

Podle Hershe se v posledních měsících vystupňovalo shromažďování zpravodajských informací uvnitř Íránu, plánovací skupina identifikuje kromě jaderných a vojenských zařízení i cíle, odkud může plynout vojenská pomoc militantním skupinám v Iráku.

Kromě toho prý do Íránu ze sousedního Iráku tajně pronikají oddíly speciálních sil USA, které nejen upřesňují cíle, ale jdou i po osobách, jež pracují proti americkým zájmům.

Tyto akce údajně řídí viceprezident Dick Cheney a Američanům je v tom prý nápomocna Saúdská Arábie.

Mluvčí Pentagonu informaci popřel

 Mluvčí ministerstva obrany USA Bryan Whitman to však popřel a zdůraznil, že o žádné zvláštní skupině neví a že USA se na válku s Íránem nechystají.

"Tvrdit cokoli jiného je prostě chybné, zavádějící a pomlouvačné," zdůraznil mluvčí. Republikánský poslanec Duncan Hunter bagatelizoval Hershovo tvrzení slovy, že "plány pro mimořádné situace máme po celém světě. Měli jsme je i pro Sovětský svaz i s konkrétními cíli, ale to neznamenalo, že jsme na něj chtěli zaútočit".

Bush se snaží vyvracet sílící podezření, že se chystá k úderu, ale i minulý týden BBC s odvoláním na diplomatické zdroje uvedla, že Bílý dům už příslušný plán útoku má. Základem je prezidentova směrnice z ledna 2003 o připravenosti ke globálnímu úderu proti hrozbám od rizikových režimů v Íránu, Severní Koreji a dalších. Informoval o tom již loni list The Washington Post. Plán předpokládá dva scénáře - buď bezprostřední jaderné ohrožení, nebo například situaci, kdy rizikový režim oznámí spuštění jaderného zbrojního programu, který USA zničí vzdušnými a elektronickými prostředky včetně nasazení speciálních komand.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov ale vyslovil znepokojení nad množícími se spekulacemi o přípravách možného amerického vojenského zásahu proti Íránu.

Mocnosti o sankcích

O možnostech tvrdších sankcí vůči Íránu za nesplnění rezoluce RB OSN zastavit obohacování uranu jednali včera v Londýně představitelé šesti mocností - pěti stálých členů rady (USA, Ruska, Británie, Francie a Číny) a Německa.

Mluvčí britského premiéra varoval Teherán, aby nepodceňoval jednotu mezinárodního společenství.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám