Hlavní obsah

Irácký viceprezident byl zraněn při atentátu

BAGDÁD

Exploze bomby na iráckém ministerstvu veřejných prací zabila v pondělí deset lidí a dalších dvacet pět zranila. Mezi zraněnými je i viceprezident Adil Abdal Mahdí i ministr veřejných prací Riad Graib, jejich poranění jsou však pouze drobná a povrchová. Všichni se účastnili slavnostního ceremoniálu šíitské Spojené aliance pro Irák, kde měl promluvit Mahdí.

Článek

Kdyby se podařilo Mahdího zabít nebo vážněji zranit, změnilo by se v Iráku rozložení sil a oslabili by šíité. Prezident Džalál Talabání je hospitalizován v Jordánsku a zastupuje ho právě Mahdí. [celá zpráva] Pokud by nemohl funkci vykonávat ani on, chopil by se jí druhý viceprezident Tárik Hašimi, který je sunnitského vyznání.

Bomba vybuchla přímo v zasedací síni. "K explozi došlo, když straníci přicházeli do zasedačky. Odpovídá to původním zprávám, že bomba byla ve stropě," sdělil úřad premiéra. Podle svědka však bomba explodovala až při projevu. "Slyšel jsem mohutný výbuch," uvedl Tagrik Ali a dodal: "Spadl jsem na zem. Celé místo bylo plné černého dýmu."  Další zprávy uváděly, že ministerstvo zasáhla mina, než u něj vybuchl automobil plný výbušnin.

Policie nyní šetří, jak se podařilo do budovy propašovat výbušniny, které byly ukryté ve stropu. Už zatkla jednoho podezřelého. Ministerstvo sice neleží v přísně střežené Zelené zóně, ale hned v jejím sousedství. V Bagdádu přitom probíhá od půlky února mohutná bezpečnostní operace, které se pod americkým vedením účastní na 90 000 amerických a iráckých vojáků.

V radikální šíitský duchovní Muktada Sadr oznámil, že bezpečnostní operace nepřinesla nic, co by zabránilo pumovým atentátům, jejichž cílem jsou právě šíité. V neděli žena s výbušninami na těle zabila 42 lidí. Později Sadr vysvětlil, že neútočil na Američany, ale kritizoval způsob vedení operace. Jeho milice, Mahdího armáda, se musela při operaci stáhnout z ulic. Spojené státy tvrdí, že počet útoků poklesl o čtvrtinu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám