Hlavní obsah

Údaje Američanů o íránském jaderném zbrojení se nepotvrdily

Právo, The Guardian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Většina podkladů k Íránu, které dosud americké špionážní organizace poskytly Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE), se zatím ukázaly jako nepravdivé. Uvádějí to diplomatické zdroje ve vídeňském sídle agentury, která ve čtvrtek vydala zprávu, že Teherán opět nesplnil ultimátum Rady bezpečnosti a nezmrazil svůj jaderný program.

Článek

Jádrem celé debaty kolem íránského jaderného programu i spekulací o možném americkém či izraelském úderu na tuto zemi jsou obvinění, že se Teherán snaží tajně vyvinout nukleární zbraň. Když však MAAE prověřovala tipy od CIA a dalších amerických špionážních organizací ohledně možných součástí íránského zbrojního průmyslu, podle vídeňských zdrojů téměř nikdy nic nenašla.

"Většina se ukázala být jako nepravdivá," řekl diplomat v MAAE, detailně obeznámený s prací agentury v Íránu. "Američané nám dali seznam podezřelých míst. Když to však naši inspektoři prošetřovali a navštívili některé vojenské objekty, žádné známky (zakázaných jaderných aktivit) nenašli. Teď už jen tak naslepo nechodí a nejprve si prověřují důvěryhodnost takových námětů."

Nejkřiklavější případ se týká údajných záznamů naznačujících, že Irán sestrojuje jadernou hlavici. Obsahoval ho prý ukradený přenosný počítač, o němž CIA tvrdí, že jí ho dodal její informátor uvnitř Íránu. V červenci 2005 předala americká špionáž výtisk textu představitelům MAAE a ta šla s kauzou za Íránci. Teherán však odmítl pravost dokumentu a pochyby o autenticitě podle MAAE panují i uvnitř agentury.

"Především pokud máte takový tajný program, nepíšete o něm do počítače, který vám pak může kdokoli odnést," řekl jeden činitel. "Všechno je navíc psané v angličtině, což je sice u technických záležitostí pochopitelné, divné ale je, že tam nejsou aspoň nějaké poznámky v perštině. Takže jsou určité pochybnosti, odkud se ten notebook vlastně vzal."

Zpráva MAAE o íránském jaderném programu

- Írán nezastavil své aktivity spojené s obohacováním uranu. Mimoto pokračoval ve svých projektech souvisejících s těžkovodním reaktorem v Araku. Stavba reaktoru a produkce v továrně na výrobu těžké vody pokračují.

 - Teherán nesdělil žádné nové informace o součástech svého již 18 let utajovaného jaderného programu. MAAE není schopna pokročit ve své snaze přezkoumat dřívější vývoj v íránském atomovém programu co do jeho podoby i objemu. Proto nebude schopna přezkoumat, zda se v Íránu nevyskytuje nedeklarovaný radioaktivní materiál a tajné (jaderné) aktivity, ani zda je íránský jaderný program mírové povahy.

- Írán nainstaloval ve svém podzemním jaderném zařízení v Natanzu už dvě soustavy 164 odstředivek a další dvě jsou blízko dokončení. Tento krok představuje snahu rozšířit obohacování jaderného paliva z vědecké úrovně do průmyslových rozměrů.

- Írán plánuje umístit v Natanzu v příštích měsících celkem na 3000 centrifug, čímž by položil základ pro "průmyslový rozměr" výroby jaderného paliva. - Do zařízení íránští experti spustili 8,7 tuny vážící kontejner s hexafluoridem uranu. Jde o přípravný krok pro zahájení práce s odstředivkami. Centrifugy z této látky mohou vyprodukovat obohacené palivo pro jaderné elektrárny a za určitých podmínek i materiál k výrobě atomových bomb.

Jistý západní činitel zabývající se zbrojením připouští, že špionážní poznatky o Íránu mohou být poněkud děravé, tvrdí však, že to byl Teherán, kdo se nedržel svých závazků o nešíření jaderných zbraní. "Podstatné je, že Íránci téměř dvacet let nedodržovali dohody," uvedl. "A tak teď ohledně skutečných úmyslů íránského režimu ani nepanuje příliš důvěry."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám