Hlavní obsah

Írán vypustil raketu do kosmu, je ale pouze sondážní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Írán údajně odpálil do kosmu raketu. Ta je ale pouze sondážní, používaná k vědeckým účelům. S odvoláním na zástupce vedoucího íránského střediska pro výzkum vesmíru to v neděli uvedla místní tisková agentura Fars. Popřela tak dřívější informace, že islámská republika uskutečnila úspěšný test své první kosmické rakety.

Článek

"To, co bylo oznámeno vedoucím výzkumného střediska, bylo vypuštění sondážní rakety," upřesnil původní zprávy Alí Akbar Golrú. Zařízení by podle něj nemělo zůstat na oběžné dráze, ale může vyletět do výšky asi 150 kilometrů nad zemský povrch, než začne padat pomocí padáku zpět k Zemi.

Bahramí tvrdil, že šlo o kosmickou raketu

Jeho nadřízený Mohsen Bahramí ráno oznámil, že Írán odpálil raketu, která je schopná dosáhnout kosmu. "Tato raketa nese výzkumné materiály vyrobené ministerstvy obrany a vědy," prohlásil vedoucí střediska pro vesmírný výzkum Mohsen Bahramí. Všechny testy byly podle něj provedeny v íránských průmyslových zařízeních v souladu s mezinárodními normami. "Smontování rakety provedli odborníci Střediska pro kosmický výzkum a Inženýrského střediska při ministerstvu zemědělství," upřesnil Bahramí.

"Íránští odborníci byli schopni vyrobit řídící systém satelitu s plazmovým motorem. Tento systém umožní lepší manévrování satelitu a jeho vznětovou kapacitu," citovala televize zprávu ministerstva obrany. Systém podle něj může také řídit satelit na oběžné dráze po jeho vypuštění.

Írán se snaží vyslat do vesmíru vlastní družice již delší dobu. Například v roce 2005 vyslala země do kosmu svůj první satelit.

Takzvané sondážní rakety se běžně používají ke zkoumání podmínek v atmosféře ve výšce 45 až 160 kilometrů nad Zemí, což je rozpětí mezi maximálním dosahem meteorologických balónů a minimální výškou orbitálních satelitů.

Teherán stupňuje napětí

Pozorovatelé připomínají, že mezi západními zeměmi a Teheránem panuje v současnosti značné napětí kvůli íránskému jadernému programu. Vypuštění rakety může tento konflikt jen eskalovat.

Íránská vláda odmítá zastavit svůj jaderný program obohacování uranu, a to navzdory rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která proti Íránu zavedla omezené sankce. Teherán totiž tvrdí, že jeho program je mírový a zaměřený na výrobu elektřiny, zatímco Západ se obává, že se snaží získat jadernou zbraň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám