Hlavní obsah

Afghánci demonstrovali za amnestii na válečné zločiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Na 25 000 Afghánců v pátek demonstrovalo na podporu amnestie pro válečné zločince. Tu už schválily obě komory parlamentu, ale prezident Hámid Karzáí je proti ní a zatím zákon nepodepsal. Manifestující se sešli na kábulském stadiónu Ghází. Byli mezi nimi bývalí mudžáhedíni i vysocí vládní představitelé.

Článek

Amnestii pro bojovníky proti Sovětskému svazu i účastníky následné občanské války, kdy zemi sjednotil Tálibán, odsouhlasila po dolní i horní komora parlamentu a nyní se čeká na podpis prezidenta, který má právo veta. S amnestií na válečné zločiny spáchané od osmdesátých let do roku 1996 nesouhlasí. V Afghánistánu při bojích proti Sověty podporované vládě i následné občasné válce zahynul milión lidí. Jen ve válce polních velitelů v letech 1992 - 1996 zemřelo pouze v Kábulu na 80 000 lidí, mnoho dalších bylo uneseno, zmrzačeno nebo znásilněno.

"Kdokoli je proti mudžáhedínům je proti islámu a tudíž je nepřítelem této země," řekl před manifestujícími bývalý bojovník Abdul Rasul Savjaf, které se stal vlivným zákonodárcem. Patří k několika velitelům obviňovaným z válečných zločinů.

Mítinku se účastnil i bývalý prezident Burhaniddin Rabbání i současný viceprezident Karim Chalili a ministr energetiky Ismaíl Chán. Po ukončení manifestace pochodovaly ulicemi hlavního města desetitisíce mladých lidí a skandovali "Smrt nepřátelům Afghánistánu" a "Smrt Americe".

S amnestií nesouhlasí ani OSN a organizace na ochranu lidských práv. Tvrdí, že opustit mohou zločinců jen oběti. Její příznivci tvrdí, že by mohla být základem smíření. Varují, že bez jejího přijetí zemi zase zachvátí válečný požár.

Karzáí se ještě nerozhodl, zda zákon bude vetovat, nejprve chce jednat. Řada z poslanců, kteří zákon schválili, nyní uvádí, že nechápali plně její důsledky.

Reklama

Výběr článků

Načítám