Hlavní obsah

Představitelé USA, Izraele a Palestiny nic nového nedohodli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová se v pondělí v Jeruzalémě účastnila setkání s izraelským premiérem Ehudem Olmertem a prezidentem Palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem. Při jednání týkajících se uznání nové palestinské vlády a existence státu Izrael nebylo podle očekávání dosaženo žádného průlomu a všichni zúčastnění se dohodli na dalším brzkém setkání.

Článek

"Pan prezident a pan ministerský předseda se dohodli na dalším brzkém společném setkání. Znovu zopakovali své přání o americké účasti... při snahách překonat překážky... a pokročit směrem k míru. Z povahy tohoto přání předpokládám svůj brzký návrat do oblasti," řekla po schůzce Riceová, která se na tiskovou konferenci dostavila sama a odmítla odpovídat na dotazy.

Riceová už před příjezdem do Izraele připustila, že velká koalice palestinských hnutí Hamás a Fatah "očividně zkomplikovala" vyhlídky trojstranného jednání, zamýšleného jako začátek obnovených snah Washingtonu zprostředkovat mírovou dohodu. Hamás, který nadále nemíní uznat Izrael, naznačil, že jakékoli rozhovory zprostředkované USA jsou zbytečné.

Izrael hodlá i nadále bojkotovat jakoukoli palestinskou vládu, která ho neuzná a nesplní tak podmínky USA, EU, Ruska a OSN. [celá zpráva] "Palestinská vláda, která tyto podmínky nesplní, nemůže počítat s uznáním a spoluprací," řekl už před pondělním jednáním izraelský premiér Ehud Olmert s tím, že v tomto má Izrael zcela shodné stanovisko s USA.

Palestinské hnutí Hamás, které loni vyhrálo volby, sice podepsalo dohodu s umírněným hnutím Fatah o vytvoření společné koaliční vlády, uznání Izraele však nadále odmítá. [celá zpráva] Dosavadní premiér Haníja má pět týdnů na to, aby sestavil nový kabinet národní jednoty a prosadil ho v parlamentu, kde má jeho hnutí Hamás většinu.

Reklama

Související články

Hamás s Fatahem dohodly vládu národní jednoty

Palestinské strany Hamás a Fatah se v Saúdské Arábii dohodly na složení budoucí společné vlády národní jednoty. Nevyřešená je však stále otázka vládního...

Výběr článků

Načítám